EU vil droppe skattesag mod Irland efter Apple betaler skat

Apple betaler knap 100 milliarder kroner tilbage, så EU planlægger at droppe retssag mod teknologigiganten.

Apple har været i EUs søgelys, fordi koncernen har betalt langt under en procent i skat i EU på grund af en skatteaftale med Irland Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSH EDELSON

Bruxelles. EU-Kommissionen vil droppe en retssag mod Irland, efter at Apple har betalt 13,1 milliarder euro (knap 100 milliarder kroner) tilbage i skat.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager har krævet, at Irland selv skulle inddrive pengene fra den amerikanske teknologigigant, men landet har hidtil nægtet.

Hun foreslår nu at trække retssagen tilbage.

- I lyset af den fulde betaling fra Apple af den ulovlige statsstøtte, det modtog fra Irland, vil kommissær Vestager foreslå kommissærkollegiet at trække retssagen tilbage, lyder det i en e-mail fra en talsmand til Reuters.

Det enorme beløb var resultatet af en længere undersøgelse i EU, hvor det kom frem, at Apple havde betalt langt under en procent i skat i EU på grund af en skatteaftale med Irland.

Både Apple og den irske regering afviser den afgørelse, som Margrethe Vestager pålagde parterne i 2016.

Den irske regering vil ikke anerkende, at Apple skulle have fået en skattefordel og har tidligere appelleret kendelsen.

Apples tilbagebetaling kan betegnes som et vendepunkt i EU's største skattesag mod amerikanske teknologiselskabers skatteforhold.

Selskabet og den irske regering fortsætter dog deres appelsager ved EU-Domstolen, mens Apples tilbagebetaling er blevet overført til en deponeringskonto.

Ifølge Irland er appelsagen vigtig, fordi den signalerer, at landet fortsat er attraktivt for udenlandske investeringer.

- Regeringen er principielt uenig med kommissionens analyse og søger en annullering af beslutningen, lyder det i en erklæring fra finansministeren.

Irlands finansministerium begyndte at indsamle beløbet i en række betalinger i maj.

Irland vurderer selv, at det vil tage de europæiske domstole flere år at nå frem til en afgørelse.

/ritzau/