EU undersøger overvågning af nettelefoni

Brug af Skype skal kunne aflyttes som led i kampen mod organiseret kriminalitet, mener EU, som har fået omfattende oplysninger fra Skype. Alle danskere, der ringer til fastnet- og mobilnumre, skal allerede kunne aflyttes.

Alle, der bruger det gratis Internet-telefoniprogram Skype, skal kunne aflyttes, mener EU, der vil stoppe kriminelles forsøg på at undslippe overvågning. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brug af Internet-telefoni, f.eks. via det dansk-svenske Skype, skal kunne overvåges på lige linie med traditionelle fastnet- og mobiltelefoner.

Det mener EU, hvis juridiske samarbejdsenhed til bekæmpelse af organiseret kriminalitet, Eurojust, derfor er i gang med at undersøge mulighederne for overvågning af såkaldt »voice over IP« (VoIP), altså brug af en Internet-forbindelse til telefoni.

Den italienske regering står i spidsen for arbejdet.

»Muligheden for at opsnappe Internet-telefoni vil være et væsentligt værktøj i kampen mod international, organiseret kriminalitet i og uden for Europa,« siger Carmen Manfredda, som er Italiens medlem af Eurojust.

Hun understreger, at det ikke skal få nogen til at afstå fra fordelene ved Internet-telefoni (typisk, at det er langt billigere). Omvendt slår han fast, at man går direkte efter »at forhindre kriminelle i at bruge Skype og andre systemer til at planlægge og organisere deres ulovlige handlinger«.

Skype leverer omfattende materiale

Skype, som er udtænkt af danskeren Janus Friis og svenskeren Niklas Zennström, bekræfter over for nyhedstjenesten ZDNet UK, at selskabet i fredags gav Eurojust en omfattende forklaring.

Derimod afviser Skype presseforlydender om, at det har nægtet at samarbejde med myndighederne.

»Skype forbliver interesseret i at samarbejde med Eurojust trods det faktum, at man har valgt ikke at kontakte os, før man udsendte denne upræcise rapport,« siger en talsmand for Skype, der i dag ejes af Internet-aktionshuset eBay, som også har købt Den Blå Avis i Danmark.

Skype anvender en krypteringsteknik, som betyder, at alle samtaler og al chat automatisk er kodet. Det gælder også, når man via programmet overfører dokumenter til hinanden. Dermed kan samtalerne ikke umiddelbart aflyttes, hvilket f.eks. har gjort Skype til en god kommunikationsform i lande, som forhindrer fri adgang til nettet.

Alle danskere skal kunne aflyttes

Ifølge en af de førende danske eksperter i teleovervågning, TDCs telechef Mogens Ritsholm, skal alle danskere, der kan ringe til et normalt telefonnummer kunne overvåges.

»Hvis man tilbyder en tjeneste, som gør det muligt at tale med andre på almindelige telefonnumre, betragtes det som en telefonitjeneste, og så er selskabet bag forpligtet til at stille aflytningsmuligheder til rådighed for politiet. Sådan har det været siden 2006,« siger han til Business.dk.

Hvis man derimod kan tale sammen uden at bruge telefonnumre, f.eks. via Messenger eller Skype, skal man ikke kunne overvåges. Men anvender man Skypes mulighed for at ringe fra sit PC-program til et almindeligt telefonnummer, Skype Out, skal politiet have mulighed for både at aflytte og logge al kommunikation, når man er på dansk jord.

»Om Skype så gør det, ved jeg ikke. Det er et forhold mellem politiet og Skype. Men de typer af voice over IP-tjenester, som TDC tilbyder at levere, hvor folk bor, lever op til lovens krav,« siger Mogens Ritsholm.

Overvågning siden 2007

I Danmark er al brug af fastnet- og mobiltelefoni samt af Internet og elektronisk post siden 15. september 2007 blevet registreret og skal kunne udleveres - mod at kunne fremvise en dommerkendelse - til Politiets Efterretningstjeneste inden for en time.

Loven er imidlertid fuld af huller, da f.eks. bibliotekers netopkoblinger er undtaget, ligesom boligforeninger med under 100 boliger heller ikke skal logge datatrafikken. Ingen teleselskaber vil fortælle, om PET overhovedet har bedt om indsigt med henvisning til terrorlogningsbekendtgørelsen.

LÆS MERE