EU-udspil fordobler eksport af energi-teknologi

Danske virksomheder kan se frem til en fordobling af eksporten af energiteknologi til op mod 80 mia. kr. årligt over de kommende 10 år, hvis EU-Kommissionens udspil til en fælles energipolitik bliver vedtaget af EU-landene.

Samtidig forventer energisektoren med DONG i spidsen, at Kommissionens forsøg på at gennemtvinge et indre marked for energi vil åbne nye eksportmuligheder, som de danske energiselskaber i dag er afskåret fra på grund af protektionisme i andre EU-lande, skriver Børsen.

»Et friskt regnestykke ville være, at vi fordobler vores eksport inden for 10 år, men det kræver, at vi fortsat er konkurrencedygtige og har de rette vilkår herhjemme,« siger Anders Stouge, der er branchedirektør i Energi Industrien under Dansk Industri (DI).

I dag indbringer eksporten af energiteknologi 39 mia. kr. årligt svarende til 20 pct. af men hvis de 27 EU-lande følger Kommissionens forslag om at lade den vedvarende energi tegne sig for 20 pct. af energiforbruget i 2020, står EU over for massive investeringer.

Det samme gælder Kommissionens mål om at spare 20 pct. af energiforbruget inden 2020.

»Det er store tal,« siger Anders Stouge, der betegner forventningen om en fordobling af eksporten som »et forsigtigt bud«.

Kilde: Børsen