EU udskyder billige mobilpriser i udlandet

Roamingafgifterne, som skulle være afgået ved døden til nytår, får alligevel lov at leve i flere år mere.

Det er stadig dyrt at gribe telefonen og ringe hjem fra stranden i Sydeuropa - og det bliver det ved med, selv om roamingpriserne skulle være blevet afskaffet til nytår. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligst i 2018 og ikke allerede til nytår forsvinder ekstrapriserne på at bruge mobiltelefonen og dataforbindelsen i de 28 EU-lande.

Det har EU-landenes transport-, tele- og energiministre besluttet onsdag, skriver nyhedsbureauet Reuters. Dermed har landene bragt sig selv på kollisionskurs med Europaparlamentet, som i april 2014 vedtog at kræve roamingafgifterne væk inden årets udgang.

Europaparlamentarikere skuffet

EU-Kommissionen har siden 2013 været stærk talsmand for at få roamingpriserne afskaffet, fordi de hæmmer et ægte, indre marked, hvor folk frit kan bevæge sig rundt. Nu slukker man i stedet for store dele af sin kommunikation, så snart man rejser til et andet land, af frygt for at stå med en kæmpe mobilregning.

EU har derfor gennem flere år tvangsnedsat maksimumpriserne, som teleselskaberne må tage af hinanden. Det er sket 1. juli, så turister har kunnet mærke det under sommerferien. I 2014 blev også datapriserne for første gang tvangsnedsat.

»Dette er ekstremt skuffende. Den eneste vinder er de nationale teleselskaber,« siger Guy Verhofstadt, formand for den liberale politikergruppe i Europaparlamentet.

Del af en stor telepakke

Beslutningen onsdag betyder, at de 28 EU-lande, EU-Kommissionen og Europaparlamentet til april skal tage det store slagsmål om, hvad der skal ske. Afskaffelsen af roamingafgifterne har været en del af den store telepakke, som EU-Kommissionen har arbejdet på, og som også rummer spørgsmålet om såkaldt netneutralitet, hvor internetudbydere skal tvinges til at behandle al internettrafik på ens vilkår, så ingen kan komme i overhalingsbanen.

Den danske europaparlamentariker Jens Rohde (V), som er en af ankermændene i telepakken, sagde op til dagens møde om det forventede udfald:

»De valgte medlemmer af Europaparlamentet stemte for at afskaffe roaming med udgangen af 2015, og vi vil forsvare denne holdning med styrke i de forhandlinger, som kommer.«

Det lettiske EU-formandskab har først onsdag fået mandat til at forhandle med kommissionen og parlamentet. Udgangspunktet er, at det fortsat skal blive konstant billigere at bruge mobiltelefonen i de øvrige EU-lande. Formandskabet forventer, at der kan ligge en ny aftale klar 30. juni 2016, så man midt i 2018 på ny kan tage en drøftelse af, hvad der så skal til for helt at fjerne roamingafgifterne.

Der er intet teknisk, der berettiger, at det skal være dyrere at tale i telefon i udlandet end hjemme. Derfor har EU-Kommissionen ønsket, at priserne skal være ens.