EU tvinger butikker til at modtage skrot

Elektronisk affald er den hurtigst voksende affaldstype i Europa. Nu tvinger EU butikker og producenter til at tage ansvar for indsamling. Internetbutikker går dog fri

Hos Brinck Elektronik er man ikke begejstret for den nye skrotlov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gamle barbermaskiner, mobiltelefoner, computere og alle mulige andre former for kasserede elektriske eller elektroniske apparater havner alt for ofte i den almindelige skraldespand. Men det skal være slut, mener Europa-Parlamentet og EUs 27 medlemsstater. Eksempelvis mobiltelefonerne er lidt af en - og det er ikke en kliché - guldmine. I dag kan genindvindingsindustrien udvinde op til 300 gram guld ud af et ton mobiler. Til sammenligning så skal en rentabel guldmine levere to til tre gram guld pr. ton malm for, at det kan løbe rundt.

I går vedtog parlamentet efter flere års arbejde et nyt direktiv, som skal sikre, at 85 procent af alt elektronik-affald fra år 2016 bliver indsamlet eller genandvendes.

»Det er et område, der slet ikke har været styr på. Elektronisk affald havner i stort omfang på lossepladser, i naturen eller eksporteres til ulande. Det er skidt, for affaldet er propfyldt med kemi og tungmetaller,« siger Dan Jørgensen, der er næstformand i Europa-Parlamentets miljøudvalg.

Med det såkaldte WEEE-direktiv er det målet at øge genanvendelsen af de materialer, som de kasserede apparater er lavet af. For som det fungerer nu, går store mængder af de værdifulde råstoffer, som der er stor knaphed på, til spilde, hvis den skrottede PC eller mobiltelefon blot havner på lossepladsen.

Gamle mobiler er en guldmine

EU-politikerne håber, at lovgivningen kan være med til at gøre det mere attraktivt at indsamle affaldet, og at EU på verdensplan kan blive frontløber. For på globalt niveau indsamles eksempelvis under to procent af brugte mobiler.

»For mange danskere er det måske en selvfølge, at man samler den slags affald og afleverer det på genbrugspladsen. Men med denne ordning skal det blive endnu nemmere. Sælgerne får pligt til at tage de gamle apparater tilbage ud fra tanken om, at de, der tjener penge på noget, der kan forurene, har ansvaret for produktet - også efter at det er holdt op med at virke,« siger Dan Jørgensen.

Med de nye regler vil EU sikre, at bureakratiet bliver mindst muligt for elektronikbranchen, der har protesteret kraftigt i lovgivningsprocessen. Politikerne håber også at få stoppet dumping af elektroskrot i ulande. Reglerne forpligter nemlig EUs 27 medlemslande til skrappe standarder. F.eks. bliver det forbudt at eksportere elektroskrot til lande uden for OECD, medmindre det kan dokumenteres, at apparaterne virker, er pakket forsvarligt, og at der er kontrakter om genbrug.

Web-shop undgår lovgivning

Mens de europæiske elektronikbutikker skal samle aflagte barbermaskiner og fjernsyn ind, så forholder lovgivningen sig ikke til, hvordan online elektroniske webshop kan følge lovgivningen. De har nemlig ingen fysiske butikker og dermed ikke noget sted, hvor forbrugerne kan aflevere gammel elektronik. Og det kan være konkurrenceforvridende.

»Det kan være med til at skævvride konkurrencen, når de fysiske butikker står med en ekstra byrde med elektronisk skrot. Omvendt må butikkerne også se det som en mulighed for at sælge et nyt fjernsyn, når der kommer kunder for at aflevere det gamle,« siger Mette Skovgaard Frich, der er seniorkonsulent i Retail Institute.

Brancheorganisationen Dansk Erhverv mener, at lovgivningen også skal omfatte internetbutikkerne.

»Det er de fysiske butikker, der skal samle det elektroniske skrot op. Det er klart konkurrenceforvridende, fordi netbutikkerne går fri. Man bør se på en model, hvor netbutikkerne også kommer til at bidrage til de omkostninger, som de går fri af,« siger miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv, Jakob Zeuthen.

I EU-Parlamentet er Dan Jørgensen opmærksom på, at onlinebutikkerne slipper let, og at det er de fysiske butikker, der skal bruge penge og ressourcer på at håndtere skrot, som er købt på internettet.

»I parlamentet ville vi gerne have, at indsamlingspligten skulle gælde for alle slags elektronikbutikker. Det ville medlemslandenes ministre ikke. Derfor endte det med dette kompromis. Generelt er der dog ikke tvivl om, at lovgivningen vil øge indsamlingen af elektronisk affald betydeligt,« siger han.