EU trækker forslag om 90 dages fri roaming tilbage

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker har trukket EUs forslag om kun at afskaffe roaming på mobiltelefon og PC 90 dage om året tilbage.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-Kommissionens forslag om kun at afskaffe de særlige udlandsoverpriser på at bruge mobiltelefonen og internetforbindelsen i 90 dage om året fra 2017 er i stilhed blevet trukket tilbage efter flere dages offentlig ballade.

»Det oprindelige udkast blev offentliggjort 5. september 2016. Kommissionen har, efter ordre fra præsident Juncker (EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, red.), trukket udkastet tilbage og arbejder på en ny version,« meddeles det på EU-Kommissionens netsted uden nærmere forklaring.

De endnu 28 EU-lande, Europaparlamentet og EU-Kommissionen havde ellers aftalt, at roamingafgifterne skulle forsvinde helt i de 28 EU-lande fra foråret 2017, men Kommissionens oplæg, der kom tidligere på ugen, lagde overraskende op til, at det kun skulle være 90 dage om året, at man kan bruge sin telefon og PC i udlandet til samme mobilpriser som i hjemlandet.

Uden nærmere forklaring har EU nu trukket kontroversielt forslag om at afskaffe roamingtaksterne fra 2017 tilbage på ordre fra kommissionsformand Jean-Claude Juncker, kan man læse på Kommissionens netsted. Fold sammen
Læs mere

Regering og parlamentarikere: Det skal laves om

Europaparlamentarikere og blandt andet den danske regering har følt sig snydt og krævet roamingafgifterne helt væk, mens teleselskaberne på den anden side frygter at komme til at betale i dyre domme for, at lavprismobilselskaber, som ikke har deres egne mobilnet, vil underbyde dem med billige abonnementer.

»Denne begrænsning har aldrig tidligere været diskuteret. Vores klare tolkning er, at parlamentet ikke vil bakke det op. Vi har en tydelig markering mod Kommissionen om, at disse 90 dage skal tages bort,« siger den svenske europaparlamentariker Fredrick Federley fra det borgerlige Centerpartiet til det svenske nyhedsbureau TT.

Energi-, forsynings- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V) lod straks forstå, at »regeringen har en ambition om, at der skal være fri roaming i Europa«, og at oplægget med 90 dage ikke var ambitiøst nok.

De 90 dage var meget mere, end teleselskaberne selv havde lagt pres på EU-Kommissionen for at få gennemført, og tilbagetrækningen af forslaget kan derfor kalde sveddråberne frem igen.

Frygt for urimelig priskrig

Teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, forklarer, hvorfor telebranchen er så nervøs.

»Det er ikke et spørgsmål om, at teleselskaberne er nogle dumme svin. Men de frygter, at hvis man helt afskaffer roaming, vil folk begynde at købe billige SIM-kort i lande, hvor der aldrig kommer danskere, men hvor al trafikken sker i et andet land, fordi lavprisselskabet kan lægge et dansk skyggenummer oven på f.eks. et litauisk nummer, ligesom man gør på Skype, så det ser ud, som om man ringer til og fra et dansk nummer. EU-Kommissionen forstod godt, at det kunne være en bombe under teleselskabernes økonomi og under investeringerne i nye mobilnet. Uden et loft risikerer man, at selskaber går konkurs, og at der vil være flere selskaber, som ikke investerer i infrastruktur, i forhold til dem, der faktisk investerer,« siger han.

Ved at begrænse den fri roaming til 90 dage kan teleselskaberne klare skærene, der presser teleselskaber i Danmark yderligere, fordi de danske telepriser er lavere end i andre lande. Det er derfor relativt dyrere for danske teleselskaber at afregne med sine udenlandske kollegaer end omvendt.

»Når folk køber et mobilabonnement med en pakke, hvor man kan slippe for at betale roaming, betaler de dermed lidt ekstra om måneden for at få tryghed og sikkerhed mod ekstraregninger. Folk køber et abonnement for hele året men bruger det ikke hele året, så teleselskabet tjener penge i nogle måneder og taber i andre, hvor folk er på ferie. Det er en vind-vind-situation for både forbrugere og teleselskaber,« mener John Strand.