EU strammer nettet om Google

Et flertal i Europaparlamentet har torsdag krævet Google splittet i to selskaber, og nu vil de europæiske datatilsyn have internetgiganten til at indføre retten til at blive glemt i hele verden.

Et flertal i Europaparlamentet kræver, at EU tager initiativ til at få Google splittet op i to selskaber. Foto: Patrick Seeger, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK SEEGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Presset på Google i Europa er vokset betydeligt, efter at de europæiske datatilsyn nu kræver, at »retten til at blive glemt« bliver verdensdækkende og ikke kun skal gælde i Europa. Samtidig har fire tyske ministre bedt EU-Kommissionen om at tvinge internetgiganten til gøre sin søgemaskine til en neutral platform.

Samtidig stemte Europaparlamentet torsdag for et krav fra de to største politiske grupper om, at Google skal splittes op i to selvstændige virksomheder. Selv om parlamentet ikke har magt til at gennemtvinge en opsplitning, har rumlen op til afstemningen givet genlyd i USA, hvor mange politikere er bestyrtede.

Ministre kræver åben konkurrence

EU-Kommissionen har aldrig tidligere krævet en opsplitning af noget selskab. Parlamentet ønsker Googles søgemaskine skilt ud fra de øvrige Google-tjenester. Kravet nævner ikke Google ved navn, men ingen andre virksomheder har så store markedsandele, at de vil kunne komme ind under det.

Fire tyske ministre med økonomiminister Sigmar Gabriel og indenrigsminister Thomas de Maizière i spidsen har i et 11 sider langt brev krævet, at EU-Kommissionen - i praksis den nyudnævnte, danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) - tager livtag med Google for at sikre, at »økonomiske magtpositioner forbliver åben for konkurrence«, altså at Google tvinges til at være en neutral platform for at forhindre misbrug af den meget dominerende stilling, som søgemaskinen har i dag, hvor omkring 90 procent af alle europæiske søgninger sker gennem Google.

EU-Kommissionen har gennem længere tid forsøgt at finde en afklaring med Google, som anklages for at favorisere sine egne tjenester på resultatlisten i sin søgemaskine.

Datatilsyn: Alle skal kunne glemmes

De 28 EU-landes datatilsyn krævede onsdag, at Google skal indføre »retten til at blive glemt« også uden for Europa, altså ikke kun på de nationale udgaver af Google i Europa men også på hovedadressen, Google.com. I foråret afgjorde EU-Domstolen, som er EUs højeste juridiske myndighed, at folk skal have mulighed for at få slettet gamle og uaktuelle oplysninger, som kan skade dem, når de konstant dukker op som Google-resultater. Google skal derfor slette dem fra sin resultatliste, så man selv skal ud og lede efter dem på nettet, hvis man ønsker at finde dem.

Oplysningerne slettes altså ikke på nettet men vil blot ikke længere optræde i Googles resultatliste.

Google har modtaget et hav af anmodninger, som Google skal tage stilling til enkeltvis. Er man uenig i afgørelsen, kan man kontakte det enkelte lands datatilsyn.

Det er det franske datatilsyn, som fører ordet i sagen.