EU strammer kontrollen med kreditbureauer

Kreditvurderingsbureauerne skal have mindre magt, end de har i dag, lyder det fra et flertal i Europa-Parlamentet.

Kreditbureauerne må frem over udelukkende offentliggøre vurderingen af et lands kreditniveau på en fastsat dato, og kun når de europæiske aktiemarkeder er lukkede. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE HUGUEN

Kreditvurderingsbureauerne bærer en del af skylden for finanskrisen, og så har de haft for stor politisk indflydelse - det mener et flertal i Europa-Parlamentet, som med en ny lovpakke har fastsat skrappere regler for de udskældte institutter.

- Sagen er den, at vi har nogle store kreditvurderingsinstitutter, som har meget stor indflydelse på Europas og verdens økonomi. Og de har været fuldstændig hævet over loven, og det var en af årsagerne til, at vi havnede i en finanskrise. Det prøver vi at forebygge kan ske igen med denne lovgivning, siger medlem af Europa-Parlamentet, Dan Jørgensen (S), som stemte for de strammere regler.

Reglerne skal blandt andet forhindre, at kreditbureauerne kan vurdere økonomien i et selskab, hvor et af dets medlemmer selv ejer aktier for mere end 10 procent. Derudover må kreditbureauerne fremover udelukkende offentliggøre vurderingen af et lands kreditniveau på en fastsat dato, og kun når de europæiske aktiemarkeder er lukkede.

Kreditvurderingsbureauer som Standard and Poor’s og Fitch giver blandt andet lande karakterer på baggrund af dets økonomiske tilstand, og det betyder, at en nedgradering gør det dyrere for landet at låne penge på de internationale lånemarkeder, mens en højere karakter på den anden side booster kreditværdigheden.

Med de nye regler skal der være større åbenhed om de metoder, bureauerne lægger til grund, når de vurderer et lands eller en virksomheds kreditværdighed, og det kan komme ganske almindelige mennesker til gode, mener Dan Jørgensen.

- Det er ikke sjovt at være borger i et land, som får en dårligere kreditvurdering, for det får renten til at stige, og det koster almindelige mennesker millioner af kroner. Det er på høje tid, at vi forlanger den transparens, for kreditbureauerne har ikke været i stand til at administrere deres store indflydelse, de har lavet grove fejlvurderinger, men det har været svært at gennemskue. Vores alle sammens økonomi har været afhængig af, hvad private selskaber i USA sidder og finder ud af, men der har ikke rigtig været mulighed for at gå dem efter i sømmene. Det bliver muligt nu, og det er meget positivt, forklarer han.