EU: Store firmaer skal vise skat land for land

Større virksomheder som Google, Apple og Amazon skal ligesom bankerne indrapportere deres skat land for land, så de ikke kan undslå sig for at betale.

Apple Operations International er Apples europæiske afdeling i Cork i det sydlige Irland. Amerikanske politikere mener, at Apple unddrager sig skat ved at sende store dele af sit overskud hertil. Footo: Michael MacSweeney, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/IRELAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inden nytår skal der sættes en prop i muligheden for, at internationale selskaber som Google, Apple og Amazon udnytter de forskellige landes forskellige skatteregler til at undgå at betale fuld skat.

På et fire timer langt EU-topmøde i London onsdag besluttedes det inden årets udgang at få et system op at køre, hvorefter landene automatisk udveksler oplysninger. Aftalen kommer i stand midt i et stormvejr mod internationale (navnlig teknologi)selskaber i både USA og Europa.

Rapport land for land

EU-Kommissionen krævede torsdag, at større virksomheder fortæller, hvor meget skat de betaler i hvert land, hvor de arbejder. Det sagde EU-kommissær Michel Barnier, der har ansvaret for området, på en konference i Amsterdam i Holland.

»Vi vil udvide disse rapporteringsforpligtelser til større virksomheder og grupper,« sagde han med henvisning til, at større banker allerede skal fremlægge nøgletal land for land.

En nylig undersøgelse fra det amerikanske senat viste, at iPhone- og iPad-producenten Apple kun har betalt to procent skat af de 74 milliarder dollars, som er tjent på oversøiske aktiviteter, godt hjulpet på vej af den irske skattelovgivning, som giver virksomheder mulighed for at blive indregistreret i landet uden at skulle opgive skat dér.

Ikke ulovligt men...

Den irske selskabsskat er kun på 12,5 procent og dermed den laveste i EU, hvilket trækker virksomheder til, som lægger deres europæiske hovedkontor her.

Amazons afdeling i Storbritannien har kun betalt 3,7 millioner dollars i skat af et salg på 6,5 milliarder dollars, og Google omsatte fra 2006 til 2011 ifølge de officielle regnskaber for 102 milliarder kroner i Storbritannien men betalte kun 90,8 millioner kroner i skat.

EU anslår selv at miste en billion euro årligt ved skatteunddragelse.

»Vi kan ikke acceptere, at et vist antal selskaber kan bringe sig selv i situationer, hvor de undgår at betale skat på måder, der er lovlige,« siger Frankrigs ministerpræsident, François Hollande, og anerkender dermed, at selskaberne ikke juridisk har gjort noget ulovligt.

Irland: Nej til at være prygelknabe

Googles bestyrelsesformand og tidligere topchef, Eric Schmidt, forsvarede onsdag i London sin virksomhedes ret til at udnytte den konkurrence, som landene indbyrdes er i, til at investere, hvor det bedst kan betale sig. Google betalte blot 6 millioner pund i selskabsskab i Storbritannien i 2011 trods en omsætning på 3,2 milliarder pund.

Frankrig bad i 2011 Google om at betale 1,7 milliarder euro tilbage i unddraget skat.

Den irske finansminister, Michael Noonan, er gået til modangreb mod den regn af beskyldninger, der har ramt Irland, og nægter at være »prygelknabe for nogle misforståelser under en høring i den amerikanske kongres«.

»Måske var der en tryllekunstner, men denne tryllekunstner boede ikke i Cork (den irske by, hvor Apple er indregistreret, red.). Fordi de ikke er skatteborgere i Irland, skal de ikke betale irsk skat,« sagde Michael Noonan.