EU stopper dansk strømsikring

Energinet.dk har fået nej til at lave et udbud om en såkaldt strategisk reserve, der skulle sikre strøm til Østdanmark. Dansk Energi og Dansk Folkeparti er kritiske, mens Energinet.dk vil finde en løsning.

Energinet.dk frygter, at Østdanmark vil kunne mangle strøm i 14 minutter om året efter 2030. Det lyder umiddelbart ikke af meget, men det er dog en situation, som Energinet.dk selv har kaldt for alvorlig. Arkivfoto: Preben Madsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det handler om strøm og manglen på samme.

Det statsejede transmissionsselskab Energinet.dk vurderede i en nylig analyse, at Østdanmark kan opleve uhensigtsmæssigt store strømafbrydelser i en meget nær fremtid, og for at holde lamperne lysende valgte man at etablere et sikkerhedsnet under elleverancerne.

Det skulle gøres ved at opkøbe kraftværkskapacitet, som Energinet.dk kan sætte ind, når strøm ikke når kontakterne, men det har EU-Kommissionen netop sat en stopper for. Bruxelles mener nemlig, at den danske løsningsmodel vil være i strid med reglerne om statsstøtte.

Den beslutning er man bestemt ikke tilfreds med hos Dansk Energi, der mener, at EU-Kommissionens afgørelse kan medføre flere strømafbrydelser på Sjælland.

»Kraftværkerne lukker på grund af lave elpriser, og vi så en strategisk reserve som et håndtag, der kan opretholde kapacitet og elforsyningssikkerhed, indtil det regionale marked styrkes. Vi håber, at EU-Kommis­sionen og Energinet.dk kan finde en løsning hurtigst muligt. Det virker ikke rimeligt, at det skal være EU, der skal bestemme graden af dansk elforsyningssikkerhed,« udtaler afdelingschef i Dansk Energi, Stine Leth Rasmussen, i en pressemeddelelse.

Udfordringen med strømafbrydelserne opstår, fordi konventionel elproduktion fra kulkraftværker i stor stil erstattes af ved­varende energi i disse år.

Produktionen fra vindmøller og solceller svinger dog meget i forhold til kraftværkerne, som man basalt set kan skrue op og ned for, som det passer. Østdanmark er ikke på samme måde som Vestdanmark forbundet til resten af Europa, og indtil området bliver det, kan Energinet.dk få svært ved at leve op til sine egne målsætninger om at holde mængden af strømafbrydelser på et minimum.

Helt konkret frygter Energinet.dk, at Østdanmark vil kunne mangle strøm i 14 minutter om året efter 2030. Det lyder umiddelbart ikke af meget, men det er dog en situation, som Energinet.dk selv har kaldt for alvorlig.

Energinet.dk oplyser, at man tager EU-Kommissionens beslutning til efterretning, og at man nu vil forsøge at finde en anden løsning på strømudfordringen i Østdanmark.

Men hvis det står til Dansk Folkepartis energiordfører, Mikkel Dencker, bør man forsøge at etablere udbuddet alligevel:

»Umiddelbart er det svært at pege på en løsning, fordi EU har forbudt udbuddet, men man kunne godt udfordre systemet og lave udbuddet alligevel, for jeg synes ikke, at man kan leve med, at vi får strømafbrydelser,« siger Mikkel Dencker.

»Jeg synes i det hele taget, at det er ved at være et problem, at EU blander sig så meget i dansk energipolitik. Det er kort sagt utidig indblanding.«

Hos Socialdemokraterne vil man ikke gå så hårdt til værks, men energiordfører Jens Joel opfordrer EU til at få det indre elmarked på skinner, så forsyningssikkerheden kan genetableres:

»Forsyningssikkerheden er en prioritet, og jeg forventer, at Energinet.dk håndterer det her. Men det understreger også, at EU skal skynde sig med at få det indre marked til at fungere.«