EU-støtte på vej til danske vindmøller

Danske energiprojekter skal også have en bid af kagen, når EU skal dele ubenyttede midler ud til forskellige projekter, foreslår EU-Kommissionen onsdag.

Danmark skal dele 3,3 milliarder kroner med en række andre lande. Pengene skal bruges på vindmølleprojekter og en energiledning, foreslår EU-Kommissionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Gaveboden, der i alt er på 37 milliarder kroner, er et led i kommissionens økonomiske genopretningsplan.

Langt de fleste midler, 26 milliarder kroner, skal gå til energiprojekter. Kommissionen foreslår også at bruge 7,45 milliarder kroner på at sikre flere europæere en internetforbindelse. Til sidst skal 3,7 milliarder gå til Europas landdistrikter.

Som led i energidelen skal Danmark dele 3,3 milliarder kroner med en række andre lande. Pengene skal bruges på vindmølleprojekter og en energiledning, foreslår EU-Kommissionen.

EU's medlemslande har tidligere afvist forslaget fra EU-Kommissionen, da pengene normalt skal ryge tilbage i statskasserne. Nu håber kommissionen, at vinterens gaskrise samt en god fordeling af pengene vil sikre støtte i EU.

"Vores vurdering er, at det er et afbalanceret forslag, der kommer alle lande til gode," siger Johannes Laitenberger, cheftalsmand for EU-Kommissionen.

Midler til forskning
Danmark får til deling med Storbritannien, Irland, Nederlandene og Tyskland 1,1 milliard til at forske i havvindmøller i Nordsøen. Sammen med Sverige, Tyskland og Polen får Danmark samme beløb til deling til vindmølleprojekter ved Østersøen. Det er blandt andet et projekt ved Kriegers Flak, der er et lavbundet havområde mellem Sjælland og Bornholm.

Samtidig har gaskrisen tilsyneladende fået konsekvenser. EU har tidligere afvist at støtte en alternativ energiledning, Nabuco, der skal lede energi fra Det Kaspiske Hav til Europa uden om Rusland. I forslaget sætter EU-Kommissionen 1,9 milliarder kroner af til Nabuco-ledningen.

En anden energiledning, Baltic Interconnection, som Danmark, Polen og Sverige er fælles om, skal have 1,1 milliarder kroner, foreslår EU-Kommissionen.

En stor del af midlerne skal bruges på pilotprojekter med lagring af CO2 i undergrunden, de såkaldte CCS-projekter. Energiselskabet Vattenfall, der planlægger CO2-lagring i Nordjylland, får ligesom andre danske pilotprojekter ikke del i milliarderne. I stedet skal CCS-projekter i Tyskland, Nederlandene, Polen, Spanien/Portugal og Storbritannien hver have 1,9 milliarder euro, lyder forslaget fra kommissionen.

Ritzau