EU skal undersøge tak fra Star Wars til britisk minister

En tak til den britiske finansminister i rulleteksterne til den nye Star Wars-film kan ende med at bringe Storbritannien i fedtefadet i EU.

En tak til den britiske finansminister i rulleteksterne til den nye Star Wars-film kan ende med at bringe Storbritannien i fedtefadet i EU. AFP PHOTO / WALT DISNEY STUDIOS CHINA Fold sammen
Læs mere
Foto: WALT DISNEY STUDIOS CHINA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske medlem af Europa-Parlamentet Jeppe Kofod (S) har bedt EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), om at undersøge lovligheden af Storbritanniens skatterabatter til Disney.

»Det ligner, at Storbritannien og Disney har lavet en aftale, der er med til at skatteundtage Disney, så de slipper meget billigere i skat, og Storbritannien til gengæld får tiltrukket nogle store kooperationer. Det er, synes jeg, stærkt mistænkeligt,« siger Jeppe Kofod.

Politico.eu, som dækker EU-politisk stof, skriver, at Storbritannien har givet skatterabatter til underholdningsimperiet Disney på 2,4 milliarder kroner over de seneste fem år.

Skatterabatterne er givet som støtte fra Storbritanniens filmstøttefond, der har til formål at støtte "kulturelt britiske" film. Blandt andre har den nye Star Wars-film modtaget 310 millioner kroner fra Storbritannien. Store dele af filmen er indspillet i England.

Jeppe Kofod, som er ordfører for Europa-Parlamentets særlige udvalg mod skattesnyd, vurderer, at der er tale om potentielt ulovlig statsstøtte til Disney og ikke kulturstøtte, som er ordningens formål.

»Når Disney kan tjene over 13 milliarder kroner på den seneste Star Wars film, så kunne de nok klare sig uden de 310 millioner, som den britiske stat har foræret dem i skatteundtagelser,« siger han.

»Derfor er det her jo ikke nogen form for kulturel støtte. Det handler udelukkende om, at kapre arbejdspladser fra andre lande ved at give særstøtte til multinationale virksomheder. Det er en uskik og det skal stoppes,« lyder det fra Jeppe Kofod.

Jeppe Kofod har rejst sagen overfor Europakommissionen og bedt dem undersøge, om modellen er lovlig, da han mener, sagen er i strid med EUs love om fri konkurrence.

Sagen fik første gang opmærksomhed, da det blev opdaget, at den britiske finansminister, George Osborne, bliver takket i rulleteksterne til den nyeste Star Wars film, Star Wars: The Force Awakens.