EU siger nej til udsmidning af netpirater

Den franske model, hvor man formener pirater adgang til nettet efter tre advarsler, bliver ikke EU-lov. Sådan ser det i hvert fald ud i de fortsatte forhandlinger om sagen.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den ekstremt kontroversielle franske model for, hvordan samfundet håndterer netpirater, bliver ikke lige med det samme EU-lovgivning. Derimod træder parlamentet vande i sagen, der cirkulerer frem og tilbage i EU-systemet. Sådan ser status ud, efter at industrikomiteen under EU-parlamentet igen i går valgte at tale dunder mod ideen om at smide folk ud af nettet. Dén model er ellers det franske bud på, hvordan netpirateri skal bekæmpes - og modellen går i al sin enkelthed ud på, at borgerne får lukket for forbindelsen til nettet, hvis de tre gange tages i at hente ulovligt materiale.

Modellen har været foreslået som EU-lov, men er blevet forkastet af parlamentet. Det ville ministererrådet dog ikke acceptere, så parlamentet arbejder fortsat videre med forslaget - og nu har Industrikomiteen altså slået fast, at parlamentet ikke kan godtage lovgivning, hvor internet-kunder skal smides ud af internettet, uden forudgående kendelser fra det juridiske system.

Også en dansk model
Pirateri er et at nettets store problemer, fordi folk i flæng henter både musik, film og alskens andre ophavsretsbeskyttede sager fra nettet. I Danmark har pladebranchens brancheforening, IFPI, og Antipiratgruppen valgt en helt anden strategi, hvor de systematisk får fogedretten til at påbyde teleudbyderne at lukke for kundernes adgang til pirat-sites på nettet. Det gælder blandt andet sitet The Pirate Bay - men også russiske musik-sites som AllofMP3 og MP3Sparks, hvor folk kunne købe musik til en dollar for et album. Det fik fogedretten sat en stopper for, da den påbød Tele2 at lukke for adgangen til sitet - hvorefter de øvrige internetudbydere fulgte efter.

Selv om også den metode er kontroversiel og omdiskuteret - særligt af teleselskaberne, der ikke vil vikles ind i tvisten mellem musikbranchen og piraterne - er den danske udgave langt fra så dramatisk som den franske. De danske politikere har flere gange vendt sig mod udsmidning af folk fra internettet - blandt andet fordi, at internettet er blevet en helt central kommunikationsform. Det gælder ikke blot mellem mennesker, men også mellem den enkelte dansker og det offentlige.

Med gårsdagens afgørelse i industrikomiteen, har EU-systemet nu endnu engang stadfæstet, at internet er en menneskeret, og at den fransk model ikke får nogen gang på jorden i EU-regi.