EU siger nej til storhandel

Kommissionen vil ikke godkende Oracles køb af Sun.

Oracles ønske om at overtage Sun møder fortsat problemer i EU. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU spænder ben for årets største IT-handel ved at nægte at godkende Oracles køb af konkurrenten Sun Microsystems, selv om de amerikanske konkurrencemyndigheder har sagt god for det.

EU-Kommissionen har tidligere udtrykt bekymring for, at handelen vil få afgørende indflydelse på markedet for databasesoftware, som både Oracle og Sun er stærke på.

Kastet ud i fyringer

Men EUs manglende godkendelse presser Sun, som for blot en måned siden måtte meddele, at hver tiende medarbejder - eller 3.000 mand - skal fyres, fordi godkendelsen i EU trækker ud. Oveni udgør EUs indvendinger et problem for den amerikanske regering, som under præsident Barack Obama har lovet at slå hårdt ned på konkurrenceproblemer.

Håber på aftale

I USA hæfter man sig ved, at EUs afgørelse ikke er endelig. Sun og Oracle har fået lov til at fremføre deres argumeenter over for Kommissionen. Oracle mener, at der foreligger en »grundlæggende misforståelse« i EU af selskabernes markeder.

Det amerikanske justitsministerium, som godkendte købet i august, gentog mandag, at det står ved godkendelsen. Ministeriet finder ikke, at der er grund til bekymring, fordi der er mange andre selskaber på markedet.

»På dette tidspunkt i processen ser det ud til, at EU-Kommissionen har et andet synspunkt. Vi håber fortsat, at parterne og EU vil nå en hurtig løsning, som varetager kunderne i Kommissionens dækningsområde,« siger ministeriet.

Sun købt for næsen af IBM

Oracle lagde i april i år bud på 7,4 milliarder kroner på Sun, efter at IBM angiveligt gennem en længere periode havde forsøgt at forhandle sig på plads.

I juli skar Oracle 1.000 jobs væk i Europa som følge af sammenlægningen, i oktober kom meddelelsen om fyringerne af 3.000 hos Sun.

Sun er verdens fjerdestørste producent af servere - de store hovedcomputere. Sun havde håbet, at salget til det endnu større Oracle ville bringe økonomien på fode.