EU siger nej til realkredit-redningskrans

Europa-Parlamentets økonomiske udvalg stemte imod et ændringsforslag, som ellers kunne have været en redningskrans for den danske realkredit. ”Et varsel om, at vi virkelig kommer til at kæmpe,” lyder det fra europaparlamentariker.

Foto: ERIK LUNTANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nej. No. Non. Nein. Ord, som uanset sprog betød dårligt nyt for det danske realkreditsystem, da Europaparlamentets økonomiske udvalg i går aftes stemte imod de ændringsforslag, som de danske europaparlamentarikere på tværs af partikulør har forsøgt at få trumfet igennem.

Ændringsforslag, som skulle kaste en redningskrans ud til det danske realkreditsystem ved at understrege, at der skulle tages hensyn til specielle systemer, som havde vist sig robuste i krisesituationer. Underforstået: De danske realkreditobligationer skulle fredes, når det kommende Basel III-forslag om likviditetsstyring skulle gøres til EU-lov.

”Det lykkedes ikke. Måske er det, fordi nogle synes, at forslaget er for detaljeret på nuværende tidspunkt, eller måske skal vi tage det som et varsel om, at vi virkelig kommer til at kæmpe for denne her sag,” siger Anne E. Jensen, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre.

Læs også: Basel III enige om højere kapitalkrav

Der, hvor det danske realkreditsystem kommer i klemme, er i de kommende Basel III-regler, som også omhandler bankers likviditetsstyring. I det seneste lovgivningsudspil fra Basel-komitéen må realkreditobligationer højst udgøre 40 pct. af aktiverne, når en banks likviditetsregnskab skal gøres op.

Kampen langt fra ovre

Det giver problemer i Danmark, hvor realkreditobligationer udgør omkring 85 pct. af obligationsmarkedet, og hvor staten ikke har underskudsfinansieret med udstedelse af statsobligationer – og ultimativt vil problematikken betyde dyrere lån til danskerne, fordi det bliver dyrere for bankerne at holde sig likvide.

”Alt er ikke slut endnu, for de forhandler jo fortsat i Basel-komitéen. Deres kommende forslag skal jo behandles i EU – både af Kommission, Ministerråd og Parlament – så der er lang vej. Men jeg synes, at det her viser, at vi alle sammen skal til at være meget aktive,” siger Anne E. Jensen og opfordrer både sine kolleger i Europa-Parlamentet, EU-Kommissær Connie Hedegaard, den danske regering og ikke mindst den danske finanssektor med Nationalbanken i spidsen til at komme op på mærkerne.

Læs også: Basel III på plads i november

Danskerne er dog ikke alene i kritikken af det nuværende udkast til likviditetsregler. OECD har kommenteret forslaget i skarpe vendinger, mens både Storbritannien og Tyskland har givet den danske regering tilsagn om opbakning til kampen for realkreditten.