EU siger nej til luftforurening i Danmark

Danmark kan ikke bare fortsætte med at forurene mere, end hvad der er tilladt i de fælles europæiske regler. En sejr for danskerne, mener Det Økologiske Råd.

Renere luft for indbyggere i Odense, Århus og København. Det kan blive konsekvensen af et svar fra EU-Kommissionen til den danske regering, vurderer Det Økologiske Råd. Kommissionen siger i et skriftligt svar nej til at give Danmark ret til fortsat at overskride de fælles grænseværdier for partikelforurening, så nu er der ingen vej udenom, mener Kåre Press-Kristensen, civilingeniør og ph.d., i Det Økologiske Råd.

- Den danske miljøminister (Troels Lund Poulsen (V) må nu sige, at den gik ikke. Vi kan ikke fortsat få dispensation, så nu er det på tide at kigge på kravene til partikelfiltre, og det kommer til at betyde rigtig meget. Vi bliver nødt til at reducere luftforureningen, så færre bliver syge, siger han.

Ifølge Det Økologiske Råd dør omkring 500 danskere hvert eneste år som følge af luftforurening. Det er 30 gange flere, end der dør i trafikken i København.

Kåre Press-Kristensen havde egentlig forberedt sig på, at kommissionen ville sige ja en dansk overskridelse af de fælles regler for partikelforurening.

- Så vi var klar til at anke beslutningen til EU's ombudsmand. Det kan ministeren også gøre. Det er han i sin gode ret til, men det vil bare være at trække dette her i langdrag. Det er i forvejen pinligt, at Danmark beder om dispensation fra de fælles regler frem for at handle, siger han.

De danske myndigheder er ifølge svaret fra EU-Kommissionen i gang med at lave en handlingsplan, men det er altså ikke nok til at give dispensation.

/ritzau/