EU siger god for Nokia-salg

Microsoft får EU-nik til at overtage den pressede, finske mobilgigant efter årsskiftet.

Nokias mobilproduktion kan efter årsskiftet overgå til Microsoft uden problemer, siger EU-Kommissionen. Arkivfoto: Dado Ruvic, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-Kommissionen har nikket ja til, at den amerikanske softwaregigant Microsoft fra om få måneder kan overtage kontrollen med Nokias mobilproduktion.

Tidligere har de amerikanske myndigheder sagt god for handelen.

Konkurrencemyndighederne i EU mener ikke, at Microsofts køb af Nokias mobilforretning til 5,5 milliarder euro eller 40,5 milliarder kroner giver anledning til bekymring for konkurrencen, »især fordi der kun er en beskeden overlapning« mellem de to selskaber. Der er ikke udsigt til, at købet vil holde konkurrenter ude af markedet. Kommissionen mener, at Microsoft ikke har interesse i at begrænse sit Windows Phone-styresystem til blot Nokia-telefoner.

Nokia er verdens største producent af mobiltelefoner med Windows Phone. De sælges under Lumia-navnet. Men Windows Phone har kun en ubetydelig del af verdens mobilmarked, nemlig omkring tre-fire procent. Mobilmarkedet domineres aldeles af Googles styresystem Android, der har en markedsandel på 80 procent af alle nyleverede smartphonetelefoner og stadig vokser, mens Apples iOS-styresystem sidder på 13 procent af markedet og falder let.

Det er sydkoreanske Samsung, der er verdens største mobilproducent - en titel, som Nokia ellers sad på i mere end et årti. Men så blev finnerne overhalet indenom af smartphonebølgen, som man slet ikke fik omstillet sig til i tide.

I september 2010 blev den tidligere canadiske Microsoft-direktør, Stephen Elop, så hentet ind som ny Nokia-chef, og i februar 2011 traf han beslutningen om at skrotte al Nokias egen software og i stedet satse fuldtud på det dengang ret uprøvede Windows Phone. Det har siden været en hård kamp op ad bakke, selv om Nokias salgstal er begyndt at vokse. De er dog stadigt forsvindende små i forhold til tidligere tiders storhed.

Microsofts bud på Nokia 4. september blev 19. november godkendt af Nokias aktionærer, og Microsoft planlægger at overtage mobilforretningen i løbet af de første tre måneder af 2014. Meningen er at lade alt forblive i Finland, har Microsofts afgående topchef, Steve Ballmer, lovet.

Microsoft har ret til at bruge Nokia-navnet i ti år. Selve Nokia fortsætter med at producere mobilmaster og udstyr til netværk, ligesom korttjenesten Here fortsat er på finske hænder.