EU sender ny satellit i kredsløb

Europæisk konkurrent til det amerikanske GPS-system tager form. Prisen bliver over 25 milliarder kroner.

Den anden Galileo-satellit, Giove-B, blev søndga morgen sendt op fra Baikonur-kosmodromen i Kazakhstan. Foto: AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU sendte tidligt søndag morgen den anden og sidste testsatellit til sit nye navigationssystem i kredsløb.

En Sojuz-raket bragte Giove-B-satelliten op fra Baikonur-kosmodromen i Kazakhstan. Den er en del af Galileo-navigationssystemet, som EU vil bruge over 25 milliarder kroner på som konkurrent til det amerikanske GPS, som bl.a. kendes fra bilnavigation. Galileo loves en langt bedre dækning, end GPS kan levere i dag.

Plaget af forsinkelser og økonomiske problemer

De nu to satellitter i rummet skal teste signalerne. Den første blev sendt op i december 2005, men hele Galileo-projektet har været plaget af forsinkelser og problemer med finansieringen. Et europæisk konsortium af private firmaer - heriblandt det franske EADS og italienske Finmeccanica - trak sig således, fordi de ikke kunne få økonomien til at hænge sammen. Herefter måtte EU-landene i november sidste år beslutte selv at betale hele gildet.

30 satellitter skal være klar i 2013

Galileo skal være funktionsdygtigt i 2013, hvor de første navigationssystemer ligeledes skal være på markedet. Det skal betjenes fra 30 satellitter, som til den tid skal være på plads og sikre bedre dækning både i øde områder og i tætbebyggede områder, hvor højhuse tit generer modtagelsen.

Også Rusland og Kina arbejder på egne satellitnavigeringssystemer for at sikre sig mod amerikansk dominans.