EU sender fortsat bankdata til USA

EU-Kommissionen forhandler med USA om nye regler for overførsel af data om finanstransaktioner. Der skal fremover tages hensyn til europæiske regler for databeskyttelse.

Læs mere
Fold sammen
Europæiske politikere har længe kritiseret at data om alle transaktioner hos europæiske banker bliver overført til USA gennem det såkaldte SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) system. I mindst fem år har SWIFT-Europa med hovedsæde i Belgien sendt data om alle kontooverførsler mellem europæiske banker til et operation-center i USA, hvor forskellige myndigheder har adgang til informationerne.

I USA begrundes denne dataindsamling med indsatsen inden for terrorbekæmpelse, men politikere i EU har udtrykt bekymring over, at informationerne kunne misbruges til f.eks. industrispionage.

Det har medført krav om, at overførslen af finansdata til USA helt skal indstilles. Men EU’s udenrigsministre har nu givet Kommissionen mandat til at forhandle en ny version af SWIFT-aftalen, som skal sikre at de amerikanske efterretningstjenester fortsat har adgang til europæiske finansdata.

Ifølge EU’s justitskommissær Jacques Barrot er der kun tale om en foreløbig aftale, som skal tilpasse den nuværende praksis til ændringer i SWIFT-systemet. Han tilføjer at man har fundet et ”nyt klima” i Washington D.C. under den nye administration, som vil forsøge at ”undgå fortidens overgreb i kampen mod terrorisme”.

EU-Kommissionens forhandlingsmandat indebærer at USA fortsat har adgang til alle SWIFT-data – der fremover skal samles i et datacenter i Schweiz – og informationerne kan opbevares i op til fem år. Der er intet krav om, at de pågældende kontoindehavere skal informeres om, at deres data er trukket ud af systemet.