EU-sag mod Google rykker nærmere

Internetgigantens mulige misbrug af sin magt over mobilstyresystemet Android tegner efter EU-undersøgelser til at blive til en konkurrencesag.

Googles magt over mobilstyresystemet Android undersøges af EU-Kommissionen, og en sag synes nu nærmere. Arkivfoto: EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: GOOGLE / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google står tættere på et sagsanlæg end nogen sinde for at have misbrugt sin magt over Android-mobilstyresystemet, efter at EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager har bedt Googles konkurrenter om at indlevere oplysninger om Android, som de tidligere har fremsendt, men nu at gøre dem ikke-fortrolige.

Det er et tegn på, at EU gør klar til at rejse en formel sag mod Google, siger kilder til den amerikanske finansavis Wall Street Journal. EU-Kommissionen skal nemlig - så snart der rejses en formel sag - dele sin baggrundsviden med de amerikanske myndigheder. Indsamlingen af også ældre informationer, som det sker nu, ses derfor som forberedelse til hele EUs begrundelse for at trække Google for en domstol og få internetgiganten idømt en stor konkurrencebøde.

Google er i søgelyset for at kræve, at andre mobil- og tavle-PC-producenter skal placere centrale Google-tjenester - heriblandt selve søgetjenesten, e-mailtjenesten Gmail og korttjenesten Maps - synligt på selve startskærmen af alle Android-telefoner. Selve Android er gratis at bruge for de andre mobilproducenter.

80 procent af alle smartphones er med Android

Android sidder i dag på over 80 procent af alle nye smartphonetelefoner i verden. Til sammenligning har Apples iOS, som udelukkende bruges på Apples egne iPhone-telefoner, en global markedsandel på omkring 13 procent, mens Microsofts Windows ligger som en distanceret treer helt nede på en-to procent.

Både mobilproducenter, teleselskaber og app-producenter er blevet bedt om at besvare EU-Kommissionens spørgeskema.

Hvis der rejses tiltale, vil Google have omkring tre måneder til at svare på beskyldningerne eller foreslå ændringer, som kan formilde EU-Kommissionen. Herefter skal Margrethe Vestager tage stilling til, om sagen skal sendes til EU-Domstolen i Luxembourg, som er EUs øverste, juridiske myndighed.

Margrethe Vestager indledte sin undersøgelse af Google sidste år, da hun samtidig formelt anklagede Google for konkurrencemisbrug, fordi Google favoriserede sine egne tjenester i søgeresultaterne og dermed holdt konkurrenter, der leverer samme vare, ude. Google har hele tiden afvist beskyldningerne.