EU-sag mod Google om Android-misbrug nærmer sig

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager vil ifølge flere advokater meget snart kunne fremsætte formelle anklager efter et års undersøgelser, som netop er intensiveret.

Det er præcis et år siden, at EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager meddelte, at konkurrencemyndighederne vil se på Googles magt over Android-mobilstyresystemet. Arkivfoto: Julien Warnand, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND

EUs danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager vil måske allerede i næste uge kunne fremsætte de formelle anklagepunkter mod internetgiganten Googles angivelige misbrug af kontrollen over verdens mest udbredte mobilstyresystem, Android.

Fire advokater, der er involveret i sagen, bekræfter ifølge den britiske finansavis Financial Times, at EU-Kommissionen de seneste dage har bedt om yderligere oplysninger og har bedt om svar inden for et døgn. Derfor antager de, at den formelle sag vil kunne rejses allerede i næste uge, hvis Margrethe Vestager finder, at der er basis for at gå videre med den.

Google risikerer en bøde på op til ti procent af sidste års samlede omsætning, som var på 74,5 milliarder dollars.

Hverken Kommissionen eller Google selv ønsker at kommentere forlydenderne.

Præcis et år siden starten

Sagen handler om, hvorvidt Google udnytter sin indflydelse til at kræve, at de mobilproducenter, som ønsker at anvende Android, skal lægge en række Google-tjenester på telefonerne og desuden anbringe dem på fremtrædende placeringer på skærmen.

Det er 15. april præcis et år siden, at Margrethe Vestager meddelte, at EUs konkurrencemyndigheder ville kaste sig over at få sagen undersøgt.

Google nægter at have gjort noget galt i både Android-sagen og den sideløbende sag om, at Google favoriserer sine egne tjenester i resultaterne på Googles søgemaskine, som omkring 90 procent af alle internetsøgninger i Europa sker gennem.

Over 80 procent af alle nyproducerede smartphonetelefoner leveres med Android som styresystem, hvor Apples andel med sit iOS-styresystem ligger på omkring 13 procent, og Windows-telefoner ligger og roder helt nede omkring en-to procent af markedet.