EU ransager telegiganter i Stockholm

Telenor, Telia, Tele2 og »3« undersøges for et muligt, ulovligt samarbejde.

Telenors og Telias kontorer i Sverige er tirsdag blevet ransaget af EU-Kommissionen. Arkivfoto: Mauritz Antin, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MAURITZ ANTIN

Fire af de største, nordiske teleselskabers kontorer i Stockholm er tirsdag blevet ransaget af EU-Kommissionen og de svenske konkurrencemyndigheder, der efterforsker, om selskaberne står bag et ulovligt samarbejde på det svenske mobilmarked.

Razziaerne blev foretaget mod Telenor, Telia, Tele2 og »3«..

Telenor, som den norske stat ejer 53 procent af, bekræfter i en fondsbørsmeddelelse til børsen i Oslo, at selskabets lokaler i Stockholm er blevet undersøgt. Kommissionens folk leder efter beviser på »muligt misbrug af kollektivt dominerende stilling og/eller mulig konkurrencebegrænsende samarbejde mellem netværksoperatørerne på mobilmarkedet«, altså forskellige teleselskaber, oplyser Telenor.

Selskaber: Vi samarbejder

Telia bekræfter over for det svenske nyhedsbureau TT at have haft besøg men har efter eget udsagn ikke fået nærmere oplysninger om, hvad efterforskningen gælder, ud over at den handler om det svenske mobilmarked.

»Vi samarbejder naturligvis fuldtud med EU-Kommissionen,« siger Ralf Bagner fra Telias presseafdeling til TT.

Telenor understreger, at selskabet »har strenge interne regler og procedurer for overholdelse af love og regelværk«.

»Telenor vil samarbejde med EU-Kommissionen i forbindelse med gennemførelse af kontrollen, således at den gennemføres på den mest effektive måde. Telenor har ud over dette ingen yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt,« hedder det i meddelelsen til fondsbørsen i Oslo.

Også Tele2 og »3« bekræfter at have haft besøg af EUs undersøgere.

Forhindrer nye selskaber i at komme ind på markedet

EU-Kommissionen bekræfter, at der tirsdag formiddag blev gennemført inspektioner i »mobilsektoren i Sverige«, som ikke på forhånd var blevet varskoet. Kommissionen bekræfter, at de sker i samarbejde med Konkurrensverket, men oplyser ikke, hvilke selskaber det drejer sig om.

»Kommissionen er bekymret for, at svenske mobilselskaber kan være indblandet i anti-konkurrencemæssig opførsel, som forhindrer andre i at kunne komme ind på forbrugermarkedet på det svenske mobilmarked, hvilket er i strid med EUs konkurrenceretsregler,« hedder det i en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen.

Kommissionen understreger, at razziaerne ikke betyder, at de besøgte selskaber faktisk er skyldige i, hvad de bliver undersøgt for.

Telenor blev i 2012 ransaget af det norske konkurrencetilsyn, som i november 2016 idømte Telenor en bøde på 906 millioner kroner for »misbrug af sin dominerende stilling«, fordi Telenor havde lagt hindringer i vejen for, at et konkurrerende, tredje mobilnet kunne etableres i Norge.

Meddelelsen om razziaerne fik selskabernes aktiekurser til at falde. Telenor blev f.eks. på få minutter tre milliarder kroner mindre værd.