EU-patent kan spare erhvervsliv milliarder

Europæiske virksomheder kan spare mere end to milliarder kroner på et fælles patentsystem.

Novo Nordisk jubler over det fælles EU-patent, som de kan beskytte deres patenter langt bedre end de nuværende patentsystemer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er store smil i erhvervslivets organisationer efter det fredag lykkedes det danske formandskab at få en aftale om et fælles EU-patentsystem i hus.

Et fælles EU-patent betyder, at virksomhederne kan spare milliarder af kroner i omkostninger. Som det er i dag kan det kost op mod 240.000 kroner at få registreret et patent i alle EU-lande. med de nye regler vi det koste omkring 5.000 kroner. 

"Når danske virksomheder ikke kan beskytte deres opfindelser, koster det vækst og arbejdspladser herhjemme. Derfor er det fælles patentsystem og patentdomstolen uhyre vigtig for virksomhederne," siger direktør Tine Roed, DI.

DI vurderer, at europæisk erhvervsliv kan spare helt op til 289 mio. euro. Det svarer til mere end to milliarder kroner. Et fælles patentsystem vil derfor få væsentlig betydning for den europæiske konkurrenceevne. Det vil også være med til at fremme innovation, produktion og skabelsen af arbejdspladser.

"EU-patentet vil føre til markant mindre udgifter for Novo Nordisk. Men det vigtigste er, at et patent ikke er noget værd, hvis det ikke er udstedt i et effektivt retsmiljø. Vi har haft sager, hvor vi har måttet se på, at vores rettigheder er blevet overtrådt, men hvor vi efter cost benefit ikke har ville køre sagerne. Det er en stor lettelse for os, at det er lykkedes nu, siger Lars Kellberg, der har globalt ansvar for forsvaret for samtlige af Novo Nordisk-koncernens patenter.

Stridspunktet har været placeringen af patentdomstolen, men det ligger nu fast, at hovedkvarteret skal ligge i Paris, mens der skal være underafdelinger i London og Paris.