Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er budskabet fra Europa-Parlamentet forud for de kommende forhandlinger, som skal skære endnu mere af regningen på at bruge mobiltelefonen i udlandet - også til at gå på nettet med - allerede fra sommerferien.
Parlamentet enedes tirsdag formiddag om et kompromis, som kræver, at det fra 1. juli maksimalt må koste 0,25 euro/1,85 kroner i minuttet for at ringe op og 0,08 euro/0,59 øre for at blive ringet op. EU-Kommissionen har foreslået henholdsvis 0,31 og 0,11 euro. En afsendt SMS-tekstbesked skal i de 27 EU-lande højst koste 0,08 euro/0,59 øre, hvor Kommissionen har foreslået 0,10 euro, mens parlamentet ønsker et loft på 0,50 euro/3,71 kroner pr. forbrugt megabyte data mod de 0,90 euro, som EU-Kommissionens forslag lyder på. Alle priserne skal dog have momsen lagt oveni.
Den grønne gruppe i parlamentet havde ønsket datapriserne helt ned på cirka 15 øre pr. megabyte med henvisning til svenske undersøgelser, som viser, at teleselskaberne stadig kan tjene gode penge. Alligevel er SFs Emilie Turunen tilfreds med kompromiset.
»Der kommer et loft over priserne og sker en markant sænkning. Parlamentet har markeret ret tydeligt, hvad man vil, og det skal allerede vedtages i april og gælde fra juli, så det er en lynproces. I forhold til, hvad produktionsprisen reelt er, er vi langt fra, hvad der er rimeligt, men det er en positiv forbedring - selv om vi godt kunne have strammet skruen lidt mere,« siger hun.
Hun er også glad for kravet om, at man i udlandet ikke automatisk kobles på et mobilnet men fremover skal have ordentlig information, så man selv kan vælge det billigste net.
»Prislofter tager man kun i brug, når noget ikke fungerer - ligesom forslaget om kvindekvoter i bestyrelser,« siger Emilie Turunen.
Allerede 7. marts mødes parlamentet med de ansvarlige ministre fra de 27 EU-lande i ministerrådet og med Danmark som bordformand. Her skal man enes om de endelige priser.
Alle har travlt, for den nuværende aftale om årlige nedsættelser af priserne udløber til sommer. Derfor skal en ny på plads, for EU-Kommissionen er fortsat utilfreds med de meget høje priser, som forhindrer den frie bevægelighed og hæmmer folks brug af den moderne kommunikation.
Koncernchef for et af verdens ti største mobilselskaber, Lars Nyberg fra Telia, deltog i et møde, som mobilbranchen mandag holdt med EU-kommissær Neelie Kroes på verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i Barcelona. Han efterlyser, at telebranchen svarer EU ordentligt.
»Vi er nødt til at svare. Kunderne får chokregninger, når de kommer hjem fra ferie. Det er dårligt, for det betyder, at folk ikke vil bruge mobiltelefonen,« siger Lars Nyberg.
Telia har selv taget skridt til at tilbyde særlige tillægsabonnementer, hvor man køber sig til billigere udlandspriser. Abonnementerne gælder dog kun i udvalgte lande.
I dag udgør opkald i udlandet omkring fem procent af teleselskabernes omsætning og omkring syv procent af overskuddet - dog med store geografiske forskelle, eftersom der er langt flere turister i Sydeuropa end i Nordeuropa.