EU-Parlament truer Google med opsplitning

Bredt politisk flertal ventes i denne uge at godkende forslag om at dele internetgiganten i to, fordi Google er blevet for stærk i Europa.

Europaparlamentet skal på torsdag stemme om et forslag, der kan betyde en opsplitning af internetgiganten Google. Arkivfoto: Frederick Florin, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERICK FLORIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google er blevet for stor og har fået for megen magt, og derfor vil Europaparlamentet i denne uge, formodentlig torsdag, drøfte at kræve, at internetgiganten splittes op i to dele.

Det vil være det mest vidtrækkende indgreb og dermed den betydeligste trussel til dato mod Googles forretning.

Ifølge både nyhedsbureauet Reuters og den britiske finansavis Financial Times vil parlamentarikerne diskutere en ikke-bindende vedtagelse, som indirekte kræver, at Googles søgemaskine skilles ud fra resten af selskabet. Baggrunden er, at Googles position i Europa er næsten altdominerende. Omkring 90 procent af alle internetsøgninger i Europa sker gennem Google, selv om der findes et utal af andre søgemaskiner og -tjenester.

Spionagesag rammer igen

EU-Kommissionen har i lang tid og på flere områder haft den amerikanske gigant i kikkerten. Den seneste sag har den nyvalgte konkurrencekommissær, Danmarks tidligere økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), nu fået i hænderne og skal løse. Hun har foreløbig givet udtryk for, at hun skal bruge lidt tid til at sætte sig ind i sagerne.

Flere af hendes kommissærkollegaer har varslet en barskere linie mod Google fremover. Derudover har navnlig Tyskland reageret voldsomt på den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer siden sommeren 2013 af omfattende amerikansk spionage og aflytning gennem den skandaleramte efterretningstjeneste NSA og krævet, at der gøres en ekstraordinær indsats for at opbygge europæiske pendanter til de store, amerikansk dominerede IT-tjenester.

Google nævnes ikke ved navn i Europaparlamentets forslag. Det anfører, at en opsplitning af søgetjenester fra øvrige kommercielle tjenester kan være en løsning. På samme måde foreslog Produktivitetskommissionen i januar i år politikerne at overveje at splitte Danmarks største telekoncern, TDC, op for at forbedre konkurrencesituationen på det danske telemarked. TDCs mobil- og fastnet skal i givet fald skilles ud i et selvstændigt selskab, som resten af TDC så køber sig adgang til på lige vilkår med TDCs konkurrenter.

Da kun Google har så markante fodaftryk i Europa, vil parlamentets forslag i praksis kun ramme Google.

Langt mere kritisk søgelys på Google

Bag forslaget står de største politiske grupper i parlamentet. Parlamentet kan ikke selv tage initiativ til lovgivning. Det skal komme fra EU-Kommissionen.

Google er i vælten i Europa for både sin håndtering af beskyttelsen af folks privatliv gennem den massive indsamling af brugerdata til sine forsøg på at nedbringe skattebetalingen, sådan som også en række andre internationale virksomheder er det.

Det er flere år siden, at Google gik fra at blive regnet som en idealistisk entreprenør og nyskaber på IT-området til at blive set som en stadig større koncern med et enormt fokus på at indsamle oplysninger om alle, der bruger Googles gratis tjenester, og bruge dem gennem analyser til i ekstrem grad at målrette annoncer til hver enkelt.

Den tyske kristendemokratiske europaparlamentariker, Andreas Schwab, som er medforfatter på forslaget, siger til nyhedsbureauet Reuters, at han anser det for »meget sandsynligt«, at det vil blive vedtaget.