EU på vej mod stor CO2-reduktion

Nye politiske udmeldinger fra Tyskland, Frankrig og England gør det nu stærkt sandsynligt, at EU vil gå efter at reducere CO2-udslip med 30 procent i 2020. Kæmpe sejr for Connie Hedegaard.

For en måned siden så det sort ud for Connie Hedegaards ambitioner om at øge EU's reduktionsmål fra 20 til 30 procent. Men det har ændret sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europas mål for at reducere udledningen af drivhusgasser skal strammes dramatisk, mener tre af Europas mest indflydelsesrige lande nu. Det er Tyskland, Frankrig og England, der nu vender på en tallerken og er klar til at øge reduktionsmålet fra 20 procent til 30 procent. Dermed er der udsigt til et svidende nederlag for det europæiske erhvervsliv, der længe har kæmpet for at holde reduktionsmålet på 20 procent.

Læs også: Danmark har EU-rekord i CO2-reduktion

Det er i avisen the Financial Times, at de tre lande står frem og erklærer, at EU bør gå efter en 30 procents reduktion i 2020 fremfor den 20 procents reduktion, der er målet i dag. I følge de tre lande vil det ikke være udfordrende at gå efter en større reduktion, hvis man er enige om målet på tværs af Unionen, og et højt mål vil forhindrer Europa i at blive hægtet af kapløbet om den nye grønne dagsorden.

"Hvis vi holder os til vores 20-procents mål, så er det meget sandsynligt, at Europa vil tabe kapløbet i en CO2-begrænsende verden til lande som Kina, Japan eller USA. Det er alle alnde, der søger at skabe mere attraktive vilkår for investeringer i CO2-reducerende teknologier," lyder det i en udtalelse fra de tre lande.

Kina har overhalet


En analyse fra Bloomberg New Energy Finance sidste weekend viste da også, at Kina allerede nu er ledende på investeringer i grøn teknologi. Samlet har Kina investeret 240 mia. kroner i grøn teknologi det seneste år, mens EU som helhed har investeret 180 mia. kroner.

Connie-sejr


Opbakningen til 30-procents målet fra de tre lande er en kæmpe sejr fra Connie Hedegaard, EU's klimakommissær, der ellers fik sin plan for, hvordan EU kan gå fra 20 til 30 procent, godt og grundigt skudt ned, da hun fremlagde den i maj. Især heftige protester fra store dele af europæisk erhvervsliv fik medlemsstaterne til at afvise Hedegaards ambitioner om 30 procent.

Blandt andet den europæiske stålindustri har været indædt modstander af en øget reduktions-ambition.

Læs også: Connie Hedegaard: Akut behov for reformer

Andre industrier hilser dog de nye ambitioner velkommen:

"En 30-procents reduktion kunne virkelig fremme de investeringer i grøn teknologi, som Europa behøver," siger Joan MacNaughton, vice-direktør i den franske energigigant Alstrom til Financial Times.