EU og USA presset til ny dataaftale

Europæeres data skal sikres bedre i USA med en ny og skrappere aftale, hvor USA lover at afholde sig fra »vilkårlig masseovervågning«. Kritikere forventer, at den nye aftale skal efterprøves i retten.

Databeskyttelsen skal strammes, når data fra europæiske borgere overføres til servere i USA. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Truslen fra datatilsynene i de 28 EU-lande om at slå hårdt ned på ulovlig overførsel af data fra Europa til USA havde sin virkning. EU og USA nåede tirsdag aften på overtid endelig til enighed om en ny aftale, så giganter som Facebook, Google, Apple og Microsoft ikke fremover vil blive tvunget til at gemme folks data på servere i Europa i stedet.

Aftalen medfører, at direktøren for USAs efterretningstjenester skal skrive under på, at den amerikanske regering vil afholde sig fra »vilkårlig masseovervågning« af europæiske borgere, når deres data sendes fra Europa til USA. Det var netop afsløringerne af efterretningstjenesten NSAs kæmpe aflytningsapparat, som i oktober fik EUs højeste, juridiske myndighed, EU-Domstolen, til at grundskyde den 15 år gamle dataudvekslingsaftale, »Safe harbour«, mellem EU og USA, fordi databeskyttelsen i USA ikke var tilstrækkelig. Den har gjort det muligt for flere end 4.000 virksomheder at undgå komplicerede dataoverførselsregler ved at skrive under på, at de overholder europæisk databeskyttelse.

Skal godkendes af EU-landene

De 28 EU-landes datatilsyn samledes tirsdag i Bruxelles for at beslutte, hvor hurtigt og hvor hårdt de skulle slå til, efter at deres frist til EU og USA for at få en ny aftale på plads udløb natten til mandag. Det lagde yderligere pres på forhandlerne, for nu var det ulovligt at overføre data, sådan som det sker gennem de mange nettjenester, som millioner af os bruger mange gange hver eneste dag, og som næsten alle er amerikanske.

Det er både postprogrammer som Gmail og Outlook, løn- og personaledata, kreditkortdata, rejsedata, e-handelsoplysninger samt medicinske oplysninger, som mange myndigheder og virksomheder i Europa har aftale med amerikanske selskaber om.

Aftalen skal nu godkendes af EU-landene. Den betyder, at amerikanske virksomheder får skrappere krav til at beskytte europæeres personlige data og skal sikre bedre kontrol med amerikanske myndigheders adgang til dem.

Forsikringer på skrift

»Vi har for første gang fået detaljerede, skriftlige forsikringer fra USA om beskyttelse og begrænsninger, som gælder de amerikanske overvågningsprogrammer,« sagde EU-Kommissionens vicepræsident, Andrus Ansip, tirsdag.

USA skal oprette en ombudsmand, som skal behandle klager og spørgsmål fra de europæiske datatilsyn. Hele aftalen skal gennemgåes en gang om året for at sikre, at den fungerer godt nok, og datatilsynene vil sammen med den amerikanske handelskommission også kontrollere systemet, og der vil falde bøder og blive skredet ind, hvis man ikke overholder reglerne for beskyttelse af privatlivets fred.

De virksomheder, som vil bruge den nye aftale, vil blive mødt af regelmæssig kontrol fra det amerikanske handelsministerium, som skal sikre, at databeskyttelsen lever op til EUs standarder.

Ny aftale kan ende i retten

Mens erhvervslivet jubler over, at måneders usikkerhed nu er væk, og at faren for lukninger nu er drevet over, har manden, der udløste det hele - den østrigske jurastuderende Maximilian Schrems, som klagede over, at Facebook sendte hans data til USA - udtrykt tvivl om, hvorvidt den nye aftale kan tåle et juridisk eftersyn.

»Nogle breve fra den afgående Obama-regering er på ingen måde et juridisk grundlag for at garantere 500 millioner europæiske brugeres grundlæggende rettigheder på lang sigt, når der findes en amerikansk lov, som direkte tillader masseovervågning,« siger han.

Også organisationen European Digital Rights kalder aftalen for hullet.

»Kejseren prøver et nyt sæt tøj. Dagens meddelelse betyder, at europæiske borgere og virksomheder på begge sider af Atlanterhavet står foran en forlænget periode med usikkerhed, mens de venter på, at denne nye stop-hullerne-løsning skal fejle,« sagde direktør Joe McNamee ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Datatilsynene ventes onsdag at meddele deres holdning til den nye aftale. De vil også melde ud, om de vil gå kraftigt ind i at undersøge de øvrige måder, som virksomheder lige nu kan anvende for at flytte data mellem Europa og USA.