EU og USA enige om dataudveksling

Ny aftale strammer reglerne for udveksling af personlige data til bekæmpelse af kriminalitet og skal sikre, at oplysningerne får en udløbsdato, lover EUs justitskommissær.

EUs justitskommissær, Vĕra Jourová, mener, at den nye dataudvekslingaftale, som stadig mangler at blive godkendt i Europaparlamentet og af de 28 EU-lande, i højere grad sikrer europæere mod misbrug af deres personlige data. Arkivfoto: Mathieu Cugnot, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathieu CUGNOT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter fire års hårde forhandlinger har EU tirsdag underskrevet en aftale med USA om udlevering af data til bekæmpelse af kriminalitet og terrorisme.

Aftalen, som kaldes »Paraplyaftalen«, er den første af sin art, siden det i 2013 blev afsløret, hvordan den amerikanske efterretningstjeneste NSA i hidtil uhørt omfang havde masseovervåget og spioneret mod også europæere, ministre, statsoverhovedet og var indblandet i industrispionage.

Det er fortsat uklart, hvordan man forhindrer NSA og andre amerikanske efterretningstjenester i at snage i de data, som amerikanske virksomheder samler ind om deres brugere.

EU: Der kommer udløbsdato på gemmetiden

EUs justitskommissær, Vĕra Jourová, siger, at aftalen vil garantere »et højt beskyttelsesniveau« for de personlige oplysninger, som efterforskere i Europa og USA med aftalen kan udveksle.

Aftalen vil ifølge den amerikanske finansavis Wall Street Journal begrænse data til det at forhindre, undersøge og efterforske kriminelle handlinger, og den vil ifølge EU samtidig sætte begrænsninger på, at de indsamlede data kan deles med tredjelande. USA skal også offentliggøre, hvor længe man agter at beholde de personlige data på fortrolig vis. Det er dermed slut med bare at gemme dem for eftertiden. Og EU og USA skal have på plads, hvad der skal ske, hvis personlige data bliver stjålet eller offentliggjort som følge af f.eks. hackerangreb.

Aftalen mellem EU og USA mangler stadig at blive godkendt af Europaparlamentet og af de 28 medlemslande, ligesom den amerikanske kongres skal sige god for den.

Vĕra Jourová slår dog fast, at »den vil især garantere, at alle EU-borgere har ret til at håndhæve deres rettigheder til databeskyttelse ved amerikanske domstole«, hvis deres personlige data bliver brugt ulovligt eller til andre formål, end man har givet lov til.

Amerikanere har allerede ret til det samme ved europæiske domstole.

Fortsat strid om virksomheders overførsel af persondata

»Afslutningen af forhandlingerne om Paraplyaftalen er et vigtigt skridt mod effektivt at styrke den grundlæggende ret til privatlivets fred og genopbygge tilliden mellem EU og USA på dataområdet,« siger justitskommissæren.

Paraplyaftalen er indgået separat fra de forhandlinger, som ligeledes længe har kørt mellem EU og USA om den 15 år gamle, såkaldte »Safe Habour«-aftale. Det er en aftale, som gør det muligt for amerikanske selskaber at måtte overføre personlige data, som er indsamlet i Europa, til servere, der fysisk er placeret i USA. Virksomhederne skal udfylde et skema, hvor de lover at overholde reglerne, hvilket 3.000 amerikanske virksomheder ifølge netnyhedsstedet EU Observer har gjort, men i 2013 kom det frem, at hundreder af virksomheder har løjet om, at de var en del af denne aftale, og de amerikanske myndigheder har ikke foretaget sig stort for at komme efter dem.

Europaparlamentet stemte i 2014 for at stoppe aftalen helt.