EU og USA bekymret over gasstrid

Rusland lukkede nytårsmorgen for alle gasleverancer til nabolandet Ukraine. Dermed er forsyningerne til EU også truet midt i vintertiden.

Et kik gennem rørene på et gasanlæg uden for Kiev i Ukraine. Rusland afbrød torsdag morgen alle forsyninger til nabolandet. Foto: Sergei Supinsky, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Både EU og USA opfordrer Rusland og Ukraine til at besinde sig og få løst den strid, som nytårsmorgen betød, at Rusland lukkede for alle gasforsyninger til nabolandet Ukraine.

En talsmand for Det Hvide Hus, Gordon Johndroe, sagde torsdag eftermiddag, at USA henstiller, at gasforsyningen hurtigst muligt normaliseres gennem fornuftige forhandlinger. Han opfordrede parterne til at huske på, hvad manglende opvarmningsmuligheder betyder for befolkningen her i vintertiden.

Det russiske gasmonopol, Gazprom, der er landet største virksomhed, lukkede klokken 8 dansk tid for hanerne efter en strid om et stort milliardbeløb, som russerne mener, at ukrainerne skylder. Samtidig er de to lande uenige om de fremtide priser for gassen.

Rusland: EU bliver ikke ramt

Gennem Ukraine går de store gasledninger, som sikrer leverancerne til resten af Europa, hvor især Tyskland og Italien er storkunder. Omkring en femtedel af gasforbruget i EU når frem ad denne vej. Ukraines nationale gasselskab, Naftogaz, begyndte at bruge af sine gasreserver for at opretholde forsyningerne, mens Gazprom meddelte, at det havde øget forsyningerne til europæiske kunder via kanaler, der går uden om Ukraine.

Også EU er bekymret over striden, der ligner en gentagelse af situationen i januar 2006. EU ventes at tage problemerne op på et ministermøde under det nye, tjekkiske formandskab i Prag i næste uge.

Ukraine vil have EU-mægler

Ukraines præsident, Viktor Jusjtjenko, har bedt EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, om at mægle i striden.

Samtidig forlød det, at repræsentanter fra Ukraines Naftogaz nytårsdag var på vej til Moskva for at forhandle om den ubetalte gasregning.