EU og Sydkorea vil sætte sig på 5G

Inden udgangen af næste år skal der være enighed om, hvordan fremtidens mobilteknologi skal se ud, så man kan hente en film på blot seks sekunder. Aftalen kan bringe EU og Danmark tilbage i front i mobilverdenen.

Når 5G bliver fuldt udbygget, vil man blandt andet kunne fjerne lysreguleringer, fordi bilerne også vil være på 5G, så deres hastighed automatisk afpasses efter hinanden. Foto: Christian Als Fold sammen
Læs mere

Kapløbet om at have et endnu hurtigere, endnu mere stabilt og altdækkende mobilnet klart i 2020 – og om magten til at præge, hvordan det skal virke – blev for alvor sat ind, da EU og Sydkorea i mandags underskrev en samarbejdsaftale, som kan bringe Europa og dermed Danmark tilbage mod igen at blive førende inden for mobiludvikling.

Inden udgangen af 2015 skal der være enighed om, hvad den kommende og lynhurtige 5G-mobilteknologi er, hvilke standarder den skal følge, og på hvilke radiofrekvenser den skal fungere, så alt ikke ender i et teknologisk kaos.

Aftalen kan betyde, at Europa igen kommer op i front på telekommunikationsområdet. Svenske Ericsson, som er verdens største leverandør af mobiludstyr, påviste for få uger siden i sin halvårlige kortlægning af verdens mobile tilstand, at Europa halter bagefter. 40 procent af verdens mobiltrafik går gennem Ericsson-udstyr.

Det er navnlig en usammenhængende opbygning af 4G-/LTE-mobilnettene med fem-ti gange højere datahastighed end på 3G-mobilnettet, der har sendt EU bagud.

»Nu skal der bestilles noget. Vi har faktisk travlt, selv om det ligger så langt ude i fremtiden, men jeg vil tro, at der nok er kappet mindst ét år af ved at lave aftalen så tidligt i forløbet. Hvis 5G skal være klar i 2020, skal alle verdensdele være enige om en global standard. Det tager omkring seks år, nogle gange op til otte år, fra man begynder at tale om og forske i det, til kommercielle produkter er udviklet og er blevet alment tilgængelige,« siger Preben Mogensen, professor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet, som er blandt de førende forskningsinstitutioner inden for mobilteknologi i Danmark.

5G bliver afløseren for dagens 4G-/LTE-teknologi. 4G/LTE kan lidt firkantet betragtes som mobilt bredbånd, der skal fungere lige så hurtigt og stabilt som en fast internetlinje derhjemme, mens 5G skal kunne levere de datahastigheder og den hurtighed, som fibernet i jorden kan, på en lige så pålidelig og stabil forbindelse som hvis man brugte en kablet forbindelse. En 60 minutters film i HD-kvalitet skal kunne hentes på seks sekunder på 5G-nettet, hvor der på 4G-/LTE-nettet går seks minutter i dag. Data-hastigheden vil på 5G blive 60 gange højere, og samtidig vil kapaciteten i mobilnettene være betydeligt større. 5G anses af mange for at være afgørende for det, der er blevet kaldt Tingenes Internet – den situation hvor snart sagt alt vil kunne kobles på nettet og dermed kunne indgå i en større sammenhæng.

Forventningen er, at der i 2020 vil være mere end 30 gange så stor mobil internettrafik som i 2010, men det vil ikke være samme slags trafik, fordi eksplosionen i smartphones og tavle-PCer helt har ændret vores brug af nettet, samtidig med at flere og flere maskiner og sensorer bruger netforbindelsen til at kommunikere med hinanden. Derfor er forventningen, at 5G kan levere hastigheder på mellem en og 15 gigabit i sekundet i byområderne, og at der vil være 1.000 gange mere datakapacitet i et område for den enkelte bruger, altså over 100 gigabit i sekunder pr. kvadratkilometer.

»Man er nogenlunde enige om, at 5G skal være klar i 2020. To sjove datoer afgør det nemlig, selv om det lyder pudsigt: Vinter-OL holdes i Sydkorea i 2018, og store sportsbegivenheder er enormt vigtige i forhold til tidsplanerne, fordi et land får megen PR ud af dem. Derfor er det enormt vigtigt for Sydkorea at kunne demonstrere 5G-teknologier i 219. Og i 2020 holder Japan sommer-OL og vil derfor gerne kunne vise prækommercielt 5G,« forklarer Preben Mogensen.

Navnlig Sydkorea, Kina og Japan har gennem længere tid investeret store summer i at være med til at sætte standarderne for fremtidens mobiltelefoni. Alene kinesiske Huawei, som siden marts har stået for udbygning og vedligeholdelse af TDCs mobilnet i Danmark, investerer frem til 2018 600 millioner dollar eller 3,3 milliarder kroner i forskning og udvikling af 5G-teknologi.

EU-landene vil tilbage

EU kæmper for igen at komme forrest i vognen. Det var i Norden, at den første internationale mobilstandard på tværs af landegrænser, NMT (Nordisk Mobiltelefoni), blev opfundet, og det var i København, at verden enedes om den GSM-standard, som også kaldes for 2G, og som i dag er den globale teknologi, der bruges til tale.

Norden var med Ericsson og Nokia også fremme i forreste række med udvikling af udstyr og telefoner, men har siden mærket konkurrencen tynge.

Aftalen blev indgået mandag mellem EUs kommissær med ansvar for den digitale dagsorden, hollænderen Neelie Kroes, og Sydkoreas minister for videnskab og fremtidig planlægning, Mun-Kee Choi, i Seoul.

»5G bliver det nye livets blod i den digitale økonomi og det digitale samfund, så snart det er på plads. Både Europa og Sydkorea anerkender dette. Det er første gang nogensinde, at offentlige myndigheder er gået sammen på denne måde og med støtte fra det private erhvervsliv skubber standardiseringsprocessen fremad,« sagde Neelie Kroes og kaldte aftalen »en milepæl«.

En række af de helt store, europæiske televirksomheder er med i EU-samarbejdet 5G Infrastructure Association, heriblandt fransk-amerikanske Alcatel-Lucent, tyske Deutsche Telekom, svenske Ericsson, finske Nokia, franske Orange, italienske Telecom Italia, norske Telenor og spanske Telefónica. På sydkoreansk side deltager blandt andre verdens største smartphoneproducent, Samsung, og konkurrenten LG Electronics.

EU lancerede i december 2013 et offentligt-privat partnerskab om 5G-infrastruktur som led i det 6,2 milliarder euro store forskningsprogram »Horisont 2020«. Her er 700 millioner euro – 5,2 milliarder kroner – blevet øremærket til 5G.

På verdens største mobilmesse, Mobile World Congress i Barcelona i februar i år, aftalte mobilbranchen at investere op til fem gange det beløb, som EU giver. Det bliver til mindst 3,5 milliarder euro frem til 2020.

Den sydkoreanske regering indgik i januar en aftale med de store teleselskaber og telefonproducenter i landet om fælles investeringer i at bygge 5G op.

5G vil kræve nye telefoner

Det vil kræve nyt udstyr i master, opgraderet software i antenner og helt nye telefoner at kunne bruge 5G, når det engang kommer. De fleste taler om 2020, men først skal standarderne på plads, så man sikrer, at telefoner og computere virker verden over og ikke skal indrettes fra land til land. Og i kampen om at være først gælder det naturligvis om at være den, der sætter standarderne, som de andre skal følge. Derfor er aftalen mellem EU og Sydkorea af stor strategisk vigtighed.