EU-netadresser klar til danske bogstaver

Nye EU-regler skal gøre det muligt at registrere domænenavne under topdomænet .eu med bogstaver fra alle EUs 23 officielle sprog, herunder også de danske æ, ø og å.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-Kommissionen har ændret reglerne for .eu, så internetbrugere nu kan registrere .eu-domænenavne skrevet med bogstaver fra forskellige alfabeter som det kyrilliske eller græske. Indtil nu har domænenavne under .eu været begrænset til bogstaverne »a« til »z«, tallene »0« til »9« og »-«. Men nu tilføjes understøttelse for Internationalized Domain Names (IDN). Det betyder også, at det bliver muligt at registrere domænenavne under .eu med de danske tegn æ, ø og å.

Problemet med de manglende tegn er især stort for mange østeuropæiske lande. Hidtil har tjekkerne f.eks. kun kunnet benytte 27 ud af 42 skrifttegn i deres alfabet, og litauerne har kun kunnet bruge 23 ud af 32 skrifttegn i .eu-domænenavne. Det er ikke offentliggjort en præcis dato for, hvornår .eu skal skifte til IDN, men det ventes at ske senere på året.

Over tre millioner EU-adresser

For at registrere en adresse under .eu er det et krav, at man skal være bosiddende i EU. I skrivende stund er der registreret lidt over tre millioner .eu-navne. Antallet af registreringer er vokset med 11 pct. i både 2007 og 2008, og væksten er især stor i Østeuropa, hvor antallet af .eu-domænenavne steg med 149 pct. i Polen mellem 2006 og 2008 og med 142 pct. i Litauen.

Men der er stadig meget langt til .com med 80 millioner domænenavne og .net med 12 millioner. Blandt landekoderne har det kinesiske .cn snart rundet 14 millioner, mens det tyske .de nærmer sig 13 millioner registreringer. På listen over de ti Top-Level-Domains (TLD’er) med flest adresser kommer .eu ind på en niendeplads.

I Danmark er der registreret omkring 45.000 .eu-adresser, og Danmark er dermed blandt de EU-lande hvor domænet har den største udbredelse målt i forhold til befolkningens størrelse.