EU-ministre vil også kunne tage film og TV med på ferie

Opbakning til EU-Kommissionens opgør med geografiske blokeringer, som forhindrer, at man kan bruge sine digitale abonnementer i udlandet.

Danskerne skal fremover kunne tage deres digitale tjenester med, når de er på ferie i de andre EU-lande. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der er opbakning fra ministrene i de 28 EU-lande til, at alle skal kunne tage film, spil og TV-abonnementer med sig også til udlandet, uden at man får spærret sin adgang, fordi man befinder sig i et andet land.

Det står klart oven på torsdagens møde blandt EUs teleministre, der bakker EU-Kommissionens forslag op. Det vil betyde, at danskerne skal kunne tage deres digitale abonnementer på musik, e-bøger, spil, film og TV-kanaler og -serier - heriblandt Netflix - med sig og stadig bruge dem online, når vi tager på ferie i de andre EU-lande. Alle blokeringerne, som i dag forhindrer os i at bruge, hvad vi betaler for, uden for Danmarks grænser, skal gøres ulovlige i EU fra 2017.

Også gratis tjenester som det Google-ejede YouTube og den svenske musiktjeneste Spotifys annoncebaserede gratisdel skal være omfattet.

Det skal gøre livet lettere

»Dette initiativ vil gøre livet lettere for europæere, når de rejser, fordi de får adgang til at bevare deres onlineadgang til indhold, som de lovligt har købt eller abonnerer på i deres hjemland, når de midlertidigt befinder sig i en anden medlemsstat. Dette betyder, at borgere, som er i en anden medlemsstat på ferie eller forretningsrejse, kan få adgang til for eksempel musik, film, spil eller sportsbegivenheder ligesom derhjemme,« siger den hollandske økonomiminister, Henk Kamp, efter ministermødet.

Holland er formand for EU i dette halvår.

Lige nu er der på mange områder geografiske blokeringer, så man ikke får adgang til tjenester derhjemme, når man befinder sig i et andet land. Det vil EU sætte en stopper for, fordi det forhindrer skabelsen af et digitalt, indre marked på linie med det »normale«, indre marked, hvor varer frit kan bevæge sig over grænserne.

Tiltaget med at få geoblokeringerne udryddet gælder også handel i netbutikker i andre EU-lande. Her vil EU også forbyde, at man bliver holdt ude, fordi man straks gelejdes til et andet netsted i sit eget land eller simpelt hen nægtes adgang.

Klar til de sidste forhandlinger

Geoblokeringerne bunder i et spørgsmål om ophavsrettigheder. Rettighederne til indhold, der er omfattet af ophavsret, som f.eks. film og sportsudsendelser på TV, sælges ofte i geografiske bidder. Det betyder, at en TV-station forpligter sig til, at signalerne ikke kan modtages uden for det område, som den har betalt for at kunne vise f.eks. en sportskamp i.

EU vil fjerne spærringer på onlineindhold og onlinetjenester, som tilbydes mod betaling. Samtidig ønsker EU, at f.eks. offentlige TV-stationer - i Danmark DR - vil kunne benytte sig af de nye muligheder, forudsat at de får bekræftet, hvilket land seerne, der kikker med, kommer fra.

Efter EU-ministrenes opbakning er der nu grønt lys til EU-Kommissionen for at indlede forhandlinger med Europaparlamentet, som også skal sige ja, før ændringerne kan godkendes. Parlamentarikerne har tidligere udtrykt opbakning til planerne, der første gang blev præsenteret i december 2015.