EU mindsker overvågning af Microsoft

Fuldstidsovervågning af IT-giganten afløses nu af konsulenter på grund af »god opførsel«. Nu sag truer dog stadig.

Den danske retspræsident Bo Vesterdorf (i midten) afsiger den historiske dom ved EF-Domstolen 17. september 2007 - et svidende nederlag til Microsoft. Foto: François Lenoir, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God opførsel betyder, at EU nu mindsker overvågningen af IT-giganten, som har fået de højeste bøder for konkurrencebrud, der nogen sinde er givet i EU.

EU-Kommissionen besluttede onsdag at indsætte ad hoc-konsulenter i stedet for en konstant overvågningsenhed i sagen fra 2004, hvor EU vil sikre, at Microsoft lever op til kravene fra EU om at lukke konkurrenter ind i hjertet af bl.a. computerstyresystemet Windows.

Siden 2005 har EU haft fuldtidsansatte til at overvåge verdens største softwareproducent. Også efter bøden i 2004 på på 497,2 millioner euro (3,7 milliarder kroner) for at have vævet multimedieafspilleren Windows Media Player så tæt sammen med Windows, at konkurrerende software reelt var udelukket, har Microsoft fået nye bøder for ikke at udlevere den tekniske dokumentation, som EU har krævet. I 2007 bakkede EF-Domstolen Kommissionen op, da Microsoft tabte sagen.

Ny sag på vej

Imidlertid er EU i færd med at undersøge en ny sag om misbrug fra Microsofts side. Denne gang har norske Opera, der laver Internet-programmet af samme navn, klaget over, at Microsoft væver sin egen Internet Explorer sammen med Windows. Anslået 90 procent af alle personlige computere verden over anvender Windows. Foreløbig har Kommissionen slået fast, at Microsoft har misbrugt sin dominerende stilling i strid med europæisk lov. Microsoft har fået en frist til marts til at forsvare sig.

En EU-afgørelse kan i sidste ende tvinge Microsoft til at skille Internet Explorer og Windows helt ad, så PC-brugere frit skal vælge, hvilket program de ønsker at anvende. Ifølge Microsoft selv truer EU med at udskrive en bøde, der bygger på salget af Windows i EU.