EU: Mere mobilt bredbånd på gamle TV-kanaler

EU-Kommissionen vil tillade, at ledige radio- og TV-frekvenser allerede om to år kan bruges til mobilt bredbånd. Det synes TV-selskaberne ikke om.

EUs kommissær for den digitale dagsorden, Neelie Kroes, vil sikre mere mobilt bredbånd til alle EU-borgere. Foto: Georges Gobet, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ledige TV- og radiofrekvenser, som hidtil har været brugt til de nu lukkede analoge signaler, skal i stedet anvendes til mobilt bredbånd, så dækningen kan blive langt bedre i hele Europa.

Det skal ske allerede fra 2013, lyder oplægget fra EU-Kommissionen, hvis kommissær for den digitale dagsorden, Neelie Kroes, mandag ventes at præsentere planen.

Fuld dækning er målet

Teleselskaberne skal have adgang til at bruge disse frekvenser, så der bliver fuld dækning overalt - i samtlige hjørner af de 27 EU-lande til at gå trådløst på nettet fra en avanceret mobiltelefon eller en bærbar computer med mobilmodem.


Det er de ledige frekvenser i det såkaldte 800 MHz-bånd, der skal »genbruges« til mobilt bredbånd, efter at radio- og TV-signalerne er gjort digitale. Det skete i Danmark 1. november 2009.

Samtidig vil Kommissionen opmuntre til, at det offentlige sætter flere anlægsinvesteringer i gang, så der også kan komme gang i de private investeringer i ekstra fastnetmuligheder via lysoptiske fibernet. EU anslår, at de samlede investeringer i fibernet frem til 2020 vil ligge på 180-270 milliarder euro, så omkring halvdelen af husstandene i EU vil kunne få hastigheder på helt op til 100 megabit i sekundet ind i huset - 25 gange hurtigere end en god, dansk gennemsnitsforbindelse i dag - og 30 megabit i sekundet den anden vej.

TV-selskaber ikke begejstrede

I gennemsnit har 94 procent af alle europæere mulighed for at købe en internetforbindelse, der er hurtig nok til at kunne kaldes for bredbånd. Men i navnlig landområderne falder andelen til 80 procent eller mindre.


Derfor skal mobilt bredbånd fremmes, og allerede fra 1. januar 2013 skal radio- og TV-frekvenserne kunne bruges til formålet.

Den Europæiske Radio-/TV-Union (EBU) i Genève er imidlertid ikke enig. EBU mener, at det vil skabe problemer for deres planer om at indføre nye TV-kanaler i HD-højkvalitet.

»Trådløst bredbånd er hverken en egnet erstatning for radio-/TV-sending via antenner eller et alternativ til fastnetsbredbånd. Det er ikke en løsning på at give bredbånd i landområder,« slår EBU fast i en udtalelse.

124 millioner EU-borgere - omkring hver fjerde - har i dag fast bredbåndsforbindelse, mens 25 millioner har mobilt bredbånd.