EU laver nye smørbjerge

EU sætter fart i opkøb af smør og skummetmælkspulver for at holde priserne kunstigt oppe. Faldende priser på landbrugsprodukter får EU til at støtteopkøbe i stor stil efter år, hvor overskudslagrene var blevet nedbragt.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen
Det kunne være det gamle Sovjet, men er bare EU. Mandag besluttede EU, at den med øjeblikkelig virkning vil sætte fuld fart i opkøbet af smør og skummetmælkspulver, for at forsøge at holde priserne kunstigt oppe.

Trods modstand mod beslutning fra Danmark og Storbritannien, var der flertal for beslutningen, der for alvor vil få EU’s smørlagre til at vokse.

Det er hårdt pressede europæiske landmænd, der har fået EU til at gribe til det gammelkendte kneb, med at opkøbe landbrugsprodukter. Det sker for at presse priserne op på bl.a. smør og skummetmælkspulver, produkter, som er blevet langt billigere de sidste måneder.

EU har i løbet af foråret opkøbt 81.000 ton smør og 203.000 ton skummetmælkspulver og sendt det direkte på lager, hvor det skal opbevares, indtil priserne igen er steget.

Ifølge danske Mariann Fischer Boel, der er landbrugskommissær i EU, arbejder EU løbende med en række tiltag for at stabilisere priserne på bl.a. smør og skummetmælkspulver. Det fører nu til, at EU frem til januar 2010 vil opkøbe yderligere 31.000 ton smør og yderligere 50.000 ton skummetmælkspulver.