EU-kritik: Mobilpriser falder ikke nok

Teleselskaberne lægger sig konsekvent meget tæt på de maksimumpriser, som EU indførte for at bruge mobiltelefonen i udlandet. Næsten 75 procent af prisen på at bruge data går direkte i teleselskabernes lommer.

EU-Kommissionen er ikke imponeret over udviklingen af priserne på at bruge mobiltelefonen i de 27 lande. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Priserne for at bruge mobiltelefonen i de 27 EU-lande ligger overalt tæt på den højest tilladte pris, som EU har fastsat. Derfor vil EU-Kommissionen sandsynligvis fortsat styre priserne og presse dem nedad.

Forud for at priserne på både tale og data fra mobiltelefonen i udlandet (såkaldt »roaming«) tvangsnedsættes endnu et nøk i morgen, 1. juli, har EU-Kommissionen undersøgt, hvordan teleselskaberne forvalter de maksimumpriser, som EU har fastsat.

Tæt på topprisen

»Prisen for at bruge mobiltelefonen eller lignende udstyr, når man opholder sig i udlandet men stadig er inden for EUs grænser, er faldet støt, siden de første regler om roaming blev vedtaget. Men i dag, tre år efter at de trådte i kraft, tilbyder de fleste teleselskaber stadig detailpriser, der ligger omkring de lovlige maksimumtakster,« siger Kommissionens næstformand med ansvar for den digitale dagsorden, hollænderen Neelie Kroes, som er tidligere konkurrencekommissær.

Ved udgangen af 2009 måtte det højst koste 43 cent i minuttet at ringe, og i gennemsnit betalte kunderne 38 cent. Blev man ringet op, måtte det højst koste 19 cent i minuttet. Gennemsnitsprisen var 17 cent.

»Det er Kommissionens opfattelse, at EU-reglerne giver teleselskaberne et stort råderum til at tilbyde mere attraktive roamingtakster, der ligger under de fastsatte grænser,« lyder det utvetydige budskab fra Neelie Kroes.

Stort overskud på datapriser

EU greb i juli 2007 ind mod de skyhøje mobilpriser. Ifølge Kommissionen selv er det siden blevet mere end 70 procent billigere at tale og 60 procent billigere at sende SMS-tekstbeskeder.

Selv om rejseaktiviteten sidste år faldt med skønsmæssigt 12 procent, steg antallet af opkald, og der blev sendt 20 procent flere SMS-beskeder i sommeren 2009 end året før. Datatrafikken voksede i 2009 med hele 40 procent i takt med større udbredelse af avancerede telefoner og bærbare computere med trådløs adgang til mobilnettet samt det første indgreb mod nærmest ubegribeligt høje datapriser.

EU-Kommissionen valgte at fastsætte et loft for, hvad teleselskaberne må tage af hinanden for data, ikke at regulere de priser, som forbrugerne betaler. Og der er fortsat himmelvid forskel. I gennemsnit betalte kunderne 2,66 euro (19,80 kroner) pr. megabyte data, hvor teleselskaberne selv kun betalte hinanden 55 cent (fire kroner). Overskuddet på 15,70 kroner pr. megabyte data gik dermed direkte i lommerne på teleselskaberne, og det er Neelie Kroes ikke tilfreds med.

»Kommissionen forventer, at teleselskaberne lader besparelserne på engrosniveau gå videre til forbrugerne som lavere detailpriser, hvilket vi fortsat vil overvåge,« lover EU-kommissæren.