EU: Kriseramte banker skal krakke

Nyt EU-system skal sikre, at banker kan krakke, uden at det spreder sig til hele finanssektoren

Foto: RAINER JENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aldrig mere bankpakker, hvor de europæiske skatteborgere skal betale regningen for at redde livet for kriseramte banker.

Det er hovedmålsætningen med en række nye forslag fra EU-Kommissionen, som skal sikre, at banker og finansielle institutioner kan krakke, uden at de trækker hele det finansielle system med sig i faldet.- Ingen banker bør være for store til at gå ned eller for indbyrdes forbundne til at gå konkurs, siger Michel Barnier, EU-kommissær for finansielle tjenesteydelser.

- Også i fremtiden vil banker stå over for problemer. De kan endda krakke, og det skal de have lov til, fortsætter han.

Under den globale finanskrise har EU-landene i stor stil ladet skatteyderne redde banksektoren med statslige låneordninger. Det er sket for at beskytte finanssektoren mod de følgevirkninger af konkursramte banker, som blandt andet fulgte efter den amerikanske investeringsbank Lehmann Brothers' kollaps i efteråret 2008EU-Kommissionen vil til foråret følge op med en række konkrete forslag, som skal sætte rammer for krisestyringen i medlemslandene. Blandt andet skal alle medlemslande udarbejde faste planer for genopretning og afvikling af banker. Samtidig skal de europæiske finanstilsyn have større magt, så de blandt andet kan tvinge banker til at udskifte ledelsen eller skaffe sig af med særligt risikable forretningsområder.

EU-Kommissionen har tidligere foreslået, at bankerne skal indbetale til særlige nationale fonde, der skal stå for at afvikle krakkede finansselskaber.

/ritzau/