EU-krav barberer elregningen ned

Danskere vil frem mod 2030 kunne spare tusindvis af kroner som følge af energikrav fra EU.

EU-krav til alt fra computere til espressomaskiner vil betyde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krav fra EU om energimærkede produkter vil frem mod 2030 kunne spare den gennemsnitlige danske husholdning for omkring 34.000 nutidskroner. Det viser nye beregninger fra Energistyrelsen, skriver Politiken.

Styrelsen har undersøgt, hvad EU-krav til alt fra computere til espressomaskiner vil betyde.

»I 2020 vil en almindelig familie have sparet omkring 15.000 kroner hen over årene som følge af EUs krav,« siger civilingeniør i Energistyrelsen Mario Rizzo til avisen.

En familie, der bor i et parcelhus, bruger gennemsnitligt for cirka 11.000 kroner el om året, og det forbrug ville være steget med 1.750 kroner årligt, hvis husets elektriske apparater ikke blev mere energieffektive, viser beregningerne. De bygger på gennemsnitlige familiers forbrug ogvalg af energimærker og elprisen anno 2013.

Resultaterne glæder klima- og energiminister Martin Lidegaard (R), der fremhæver, at det ikke blot er positivt for forbrugerne, men at det også er godt for klimaet.

»Det er et super eksempel på, at lovgivningen faktisk betyder noget,« siger han til Politiken.

Forbrugerne kan dog ikke se besparelserne på deres elregning, da antallet af elforbrugende apparater ifølge tal fra Dansk Energi er steget med 50 procent siden 1990.