EU kræver svar på Apples skatteaftale

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager rykker for manglende svar fra den irske regering, før hun afgør, om Apple står til en milliardbøde.

Apple meddelte i november, at bemandingen i Irland udvides med 1.000 ansatte frem mod 2017. Arkivfoto: Paul Faith, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL FAITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU har bedt den irske regering om at udlevere flere detaljer om den skatteaftale, som den amerikanske iPhone- og iPad-producent Apple har fået, før konkurrencekommissær Margrethe Vestager afgør, om der er tale om ulovlig statsstøtte.

EU-Kommissionen har i mere end to år, siden juni 2013, undersøgt Apples skattesag, men Irland har ikke svaret på alle spørgsmålene i sagen, der i yderste konsekvens kan ende med en milliardskattebøde til Apple.

»Irland har ikke fuldtud besvaret Kommissionens seneste anmodning om oplysninger. Derfor har Kommissionen sendt en påmindelige til Irland for at få de manglende oplysninger,« siger Kommissionens talsmand, Ricardo Cardoso, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Irland afviser særaftaler

Kommissionen har også bedt om yderligere uddybning af tidligere svar.

Den irske regering fastholder, at den ikke har indgået en ulovlig skatteaftale med Apple, som kan karakteriseres som statsstøtte.

»Det er simpelt hen ikke et spørgsmål om, at de irske myndigheder har forsøgt at give selskabet nogen form for særlig skatteaftale,« siger en talsmand fra det irske skatteministerium.

Irland siger, at en EU-afgørelse i sagen ikke er nært forestående.

EUs undersøgelse skal klargøre, om Apple har fået særligt gunstige skatteforhold mod at fastholde jobs i Irland, der har EUs laveste selskabsskat og derfor er europæisk hovedkontor for en lang række internationale selskaber.

Apple udvider med 1.000 mand

De seneste to år er flere selskaber blevet kritiseret for at overføre indtægter fra andre EU-lande til deres europæiske hovedkontor for derefter at afregne skat i Irland og spare mange penge.

Apple nægter at have foretaget sig noget ulovligt, og Apples europæiske direktør, Cathy Kearney, sagde tirsdag i denne uge på en høring i Europaparlamentet, at Apple har betalt al den skat, som selskabet er forpligtet til.

Apples topchef, Tim Cook, meddelte i november 2015, at Apple vil udvide sit irske selskab med endnu 1.000 stillinger frem til sommeren 2017, hvor så i alt 6.000 vil arbejde for Apple i Irlands næststørste by, Cork. Her er Apple den største, private arbejdsgiver.

Næsten en af ti irere på arbejdsmarkedet er ansat af udenlandske firmaer som Apple, der er søgt til Irland på grund af den lavere erhvervsbeskatning.

Høring i Europaparlamentet

Den amerikanske kaffekæde Starbucks og den italienske bilproducent Fiat har allerede fået millioner i skattebøder af konkurrencekommissær Margrethe Vestager for ulovlige aftaler med Holland og Luxembourg. En række andre selskaber er i søgelyset.

Apple, internetgiganten Google, burgerkæden McDonald's og den svenske møbelvarehuskæde IKEA var onsdag i denne uge indkaldt til høring i Europaparlamentets skattekomité.