EU kræver svar om indgreb mod YouSee

Alle danske tele- og bredbåndsselskaber skal svare på, om de vil være med, hvis myndighederne foretager indgreb for at få lukket landets største kabel-TV-net op for konkurrenterne.

Myndighederne vil åbne YouSees kabel-TV-net, så konkurrenterne kan få lov at sælge Internet-adgang gennem det. Det er Danmarks største kabel-TV-net. Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal foreligge håndfaste beviser på, at der faktisk er interesse hos konkurrenterne, før TDCs kabel-TV-net - teleselskabets guldæg - åbnes af myndighederne.

Det kræver EU-Kommissionen, og derfor har IT- og Telestyrelsen nu udsat den kontroversielle høring en måned, så fristen først er 9. marts. Samtidig sender styrelsen nu et spørgeskema ud til alle danske selskaber i branchen.

Alle alarmlamper tændt

IT- og Telestyrelsen lægger op til, at YouSee (det tidligere TDC Kabel-TV) skal lukke sit net op, så konkurrenter kan leje sig ind og sælge bredbåndsabonnementer til Internet, ganske som teleselskaber i dag lejer sig ind på TDCs telefonnet og sælger telefoni til egne kunder.

YouSee dækker 44 procent af de danske husstande med kabel-TV og er landets største kabel-TV-selskab foran Telia Stofa, ejet af det svenske svar på TDC, Telia. Men YouSee kunne i 2008 fremvise en vækst på 12,2 procent i omsætningen og 18,2 procent i driftsresultatet (EBITDA) og gik som det eneste TDC-selskab frem i omsætning. Derfor har forslaget tændt alle røde alarmlamper i telekoncernen.

»Det er uden sidestykke i Europa med et potentielt indgreb. Vi mener ikke, at der er belæg for den regulering, der lægges op til,« sagde TDCs koncernchef Henrik Poulsen forleden.

Rundspørge for at klarlægge interessen

Alle teleselskaber m.m. i Danmark bliver nu bedt om at tilkendegive deres interesse.

»EU-Kommissionen har stillet spørgsmål for at få nærmere belyst, om der er en efterspørgsel i branchen for et engrosprodukt. Derfor udsender vi i dag eller i morgen et spørgeskema,« siger kontorchef Jakob Willer fra IT- og Telestyrelsen, som sorterer under videnskabsminister Helge Sander (V).

Så EU kræver beviser på bordet?

»Nej, ikke beviser. Men vi er de første i Europa, der lægger op til dette, og derfor vil EU-Kommissionen sikre sig, at hvis vi pålægger TDC noget, er der også nogen, der efterfølgende vil bruge det,« siger han.

Blandt andet skal der klarhed over, hvad det kommer til at koste.

Antenneforeninger rammes ikke

Jakob Willer understreger, at et muligt indgreb kun vil gælde TDC, ikke de private antenneforeninger, som leverer TV-signalet den sidste vej ud til kunderne.

»Vi pålægger ikke de private antenneforeninger spor. Ikke spor. Det handler ene og alene om TDC. Konsekvensen for de private antenneforeninger kan højst blive, at de får valgfrihed,« understreger Jakob Willer.

Teleanalytiker: »En bombe«

Teleanalytiker Torben Rune, direktør i analysefirmaet Netplan, har da også tidligere over for Business.dk kaldt forslaget for »en bombe«.

YouSees største konkurrent, Telia Stofa, er dog ikke sikker på, at det kan betale sig for konkurrenterne at gå ind på TDCs net. Derimod glæder elselskabernes brancheorganisation, Dansk Energi, sig over udspillet.