EU kræver slagsmål om patenter stoppet nu

To storproducenter af mobiltelefoner har fået ordre til at standse deres aggressive patentkrig og i stedet tale sammen om en løsning. EU-Kommissionen har mistet tålmodigheden.

EUs konkurrencekommissær Joaquín Almunia vil have storproducenterne af mobiltelefoner til at løse patentstriden, så den ikke skader forbrugerne. Foto: John Thys/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-Kommissionen trækker i håndbremsen for at få standset den patentkrig, som storproducenter af smartphones og tavle-PCer fører mod hinanden.

»Den såkaldte smartphone-patentkrig skal ikke føres på bekostning af forbrugerne,« fastslår EUs konkurrencekommissær Joaquín Almunia.

Han understregede samtidig, at de, der ejer et patent, skal betales på rimelig vis. Men teknologi, der efterhånden betragtes som standard, skal alle have adgang til på fair vilkår, uden at nogen bliver diskrimineret.

Den historiske afgørelse trækker en tyk streg i sandet efter flere års konstant krig på kryds og tværs mellem giganterne og deres konkurrenter. Samsung og Apple, der er verdens største og næststørste producenter af smartphones, bekriger alene hinanden i retten i mere end ti lande.

Umuligt at klare sig uden

Sydkoreanske Samsung og det endnu Google-ejede Motorola får dermed ikke lov at fortsætte de juridiske slagsmål mod blandt andet Apple om brugen af grundlæggende mobilteknologi. EU-Kommissionen gør det klart, at Motorola har overtrådt EUs konkurrencelovgivning ved at misbruge sin dominerende stilling i en sag om et trådløst patent, som myndighederne anser for at være grundlæggende vigtig for hele mobilbranchen.

Samtidig sagde kommissionen god for en aftale med Samsung om at få standset Samsungs patentsager mod konkurrenterne om teknologi, som kommissionen også anser for vital for smartphone-teknologien.

Motorola slipper for en bøde men fik besked på at løse sit udestående med Apple i Tyskland gennem forhandling og ikke via en retssag. Apple har allerede accepteret at betale for at bruge Motorolas teknologi, og derfor er det misbrug, når Motorola kræver erstatning for krænkelse af patenterne, fastslog konkurrencekommissær Joaquín Almunia. Både Motorola og Samsung har truet med fogedforbud, hvis ikke modparten, der i begge tilfælde er Apple, betaler.

Kommissæren slår til lyd for at løse stridighederne over en snak og en aftale og på den måde sikre udviklingen af branchestandarder, der skaber udvikling og konkurrence. Mere end 1.300 patenter på GSM-/2G-mobilteknologien og næsten 3.000 på 3G-teknologien er ifølge Almunia erklæret for grundlæggende, fordi man ikke kan tilbyde fungerende mobiltelefoner i Europa, som ikke bruger disse standarder. At nægte nogen adgang til dem vil derfor hæmme konkurrencen afgørende, siger EU.

Samsungs sag handler om netop 3G-patenter, men den sydkoreanske gigant har nu forpligtet sig til de næste fem år ikke at ville kræve sådanne salgsforbud i Europa.

Beordret til at tale sammen

Samsung og Apple har netop indledt en ny runde i den spektakulære patentstrid i USA, hvor Samsung oprindeligt blev dømt til at betale en milliarderstatning til Apple for at have ladet sig inspirere lidt for kraftigt til sit design. Bøden er siden blevet nedsat, men dele af sagen om kopiering af hinandens design og funktioner fortsætter. Bl.a. står striden om funktionen med at låse skærmen op ved at skubbe fingeren fra den ene side til den anden og om automatisk rettelse af stavefejl samt måden at organisere billeder på.

Motorola, der snart overtages af den kinesiske teknologigigant Lenovo, er en af de ældste mobilproducenter og ligger derfor inde med en betragtelig mængde af patenter på teknologi, som firmaet har opfundet og fået eneretten på.

Den skærpede konkurrence på smartphone-markedet og udsigten til et salg i år på 1,2 milliarder telefoner har fået alle de store producenter til at støve de gamle patenter af for at sikre sig større indtægter. Samtidig tillader især amerikanske myndigheder, at der kan tages patent på mange funktioner, der ville være umulige at få eneret på i Europa. Patenterne, der er strid om, er dog af samme slags som den mekanisme, som skaber og afslutter et opkald. Flere producenter argumenterer for, at teknologi som Apples patent på at låse en telefon op ved at skyde fingeren fra side til side på skærmen, burde være omfattet af idébeskyttelsen, så konkurrenterne ikke kan tage føringen ved at overhale indenom.

EU-Kommissionen pålægger nu alle parter i fremtiden en obligatorisk forhandlingsperiode på op til 12 måneder før enten en domstol eller en voldgiftsret.