EU kræver nye indrømmelser af »Telianor«

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager er ikke tilfreds med, hvad Telenor og Telia vil give for at få en godkendelse af deres fusion i Danmark.

Telias og Telenors fusionsplaner i Danmark møder stadig EU-modstand trods tidligere indrømmelser. Arkivfoto: Scanpix/Telenor Fold sammen
Læs mere

Der foregår solid armlægning mellem EU-kommissær Margrethe Vestager og Danmarks næst- og tredjestørste mobilselskaber om den planlagte fusion. Telenor og Telia må nu give nye indrømmelser i forsøget på at opnå godkendelse.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters overvejer de to telegiganter, som begge hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, nu, hvad de skal tilbyde EU-konkurrencekommissæren, som ikke har været tilfreds med de hidtidige indrømmelser.

Fusionen, som vil gøre Telenor og Telia lige så stor på mobilområdet som TDC i Danmark, er Margrethe Vestagers første nye mobilfusion, siden hun tiltrådte. Andre telefusioner i Storbritannien og Italien afventer hendes beslutning.

Møde i Bruxelles løste ikke problemer

Forhandlere for Telenor og Telia præsenterede i Bruxelles i sidste uge deres seneste forhandlingstilbud, men EU-Kommissionen mente øjensynligt ikke, at de to havde givet sig nok.

Telenor og Telia går sammen i Danmark i erkendelse af, at de ikke enkeltvis kan konkurrere med TDC på en måde, hvor de kan tjene penge. Sammen forventer de at kunne spare 800 millioner kroner om året ved at kunne dele regningen, og de vil - med de andele, som de har i dag - sidde på 41 procent af det danske mobilmarked ligesom TDC, der dog stadig er langt den største på de tre øvrige områder: fastnettelefoni, TV og internetforbindelser.

TDC har tidligere budt en fusion velkommen i håbet om, at det kan lægge en dæmper på den meget aggressive priskrig, som i et årti har kørt i Danmark. Omvendt er »3«, som sidder på 13 procent af mobilmarkedet, stærkt utilfreds med fusionsplanerne og har tidligere krævet, at Telenor og Telia afleverer henved en million kunder til selskabet.

Villige til frasalg og udlejning

EU-Kommissionen har tre gange udskudt sin endelige afgørelse, som lige nu står til at komme 7. oktober. Både Telenor og Telia har gennem hele processen siden offentliggørelsen af fusionsplanerne i december 2014 sagt, at man først forventer en godkendelse sidst i 2015.

Margrethe Vestager har tidligere i generelle vendinger sagt, at hun ved fusioner vil sikre forbrugerne mod højere priser og tilse, at selskaberne fortsat vil investere i at udvide og udbygge deres net.

Telenor og Telia, som endnu ikke har givet deres nye selskab et officielt navn, ventes at fremlægge nye tilbud i løbet af de kommende uger. Ifølge en kilde, som Reuters har talt med, kan det komme på tale at love »3« nogle af de radiofrekvenser, som Telenor og Telia i dag ejer, så »3« kan øge sin mobildækning i Danmark.

Tidligere har Telenor og Telia tilbudt at afstå to blokke på 2.100 MHz-båndet til en ny spiller og leje op til 15 procent af sin netværkskapacitet ud til en ny spiller. En ny spiller vil også kunne købe flere end 30 af de telebutikker, som de to i dag ejer i Danmark, og som i noget omfang ligger samme steder.

Telenor og Telia skal allerede have forhandlet med svenske Tele 2, som ikke har været i Danmark, siden Telenor købte dem ud i maj 2007, og Danmarks næststørste kabel-TV-selskab, Stofa, men udkommet kendes ikke.