EU kræver konkurrenter ind på fibernet

De store teleselskaber skal åbne deres nye højhastighedsnet for konkurrenterne, ganske som de i dag er tvunget til at gøre på fastnettet.

EUs kommissær for den digitale dagsorden, tidligere konkurrencekommissær Neelie Kroes, fremlægger i næste uge EUs seneste skridt for at sikre større udbredelse af høje internethastigheder i hele EU. Foto: Virginie Lefour, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-Kommissionen vil i næste uge fremlægge kravet om, at de store teleselskaber også skal åbne nye, superhurtige fibernet for, at konkurrenterne kan komme ind og bruge dem til at sælge Internet, TV og telefoni.

Læs også: Alle europæere skal have bredbånd

Dermed lægges der op til at bruge samme metode, som nu gælder for de landsdækkende fastnet, skriver Financial Times.

Teleselskaber: Det truer investeringerne

Beslutningen bliver en skuffelse for de store teleselskaber - ofte tidligere statsmonopoler - som Deutsche Telekom og spanske Telefónica. De ønsker nemlig, at deres investeringer i fibernet reguleres anderledes end det gamle kobbernet, men det lægger kommissionen altså ikke op til. Teleselskaberne argumenterer med, at der postes store summer i ny netteknologi, så Europas infrastruktur kan komme op i gear.

Læs også: Elselskaber kan presse Telenor og Telia ud

EU-Kommissionen er imidlertid bange for, at de store selskaber igen får så solidt fodfæste, at konkurrencen går fløjten.

Elselskaber i fælles krig

I øjeblikket er det navnlig el- og energiselskaber, som investerer i at opbygge store fibernet, som ud over at kunne bruges til avancerede elmålere er ment som en direkte konkurrence til netop de store teleselskaber. I Danmark har slagsmålet mellem elselskaber og især TDC som Danmarks største teleselskab stået på i årevis, og i sidste uge meldte elselskaberne for første gang ud, hvordan de vil bekrige TDCs dominans.

Læs også: Teknologi er vejen ud af krisen

15 danske elselskaber har stiftet salgsselskabet Waoo, som tilbyder høje hastigheder på 15 megabit i sekundet for blot 99 kroner om måneden.