EU-Kommission lammer TV 2

EU-Kommissionen knuste i går Kulturministeriet og TV 2s drømme om en hurtig godkendelse af redningsplanen for TV-stationen. TV 2s forretnings- model kommer nu til at svæve i det uvisse i mindst et år.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Havde TV 2s ledelse forventet at slippe hurtigt ud af statens stramme greb med en tilladelse til at opkræve brugerbetaling i baglommen, er det tid til at nedjustere forventningerne.

I går meddelte EU-Kommissionen, at man nu iværksætter en dybdeborende undersøgelse af den redningsplan, som et bredt flertal i Folketinget vedtog i januar. Det betyder, at en afklaring på TV 2s fremtid næppe foreligger før om et til halvandet år.

»Vi havde selvfølgelig hellere set en godkendelse, så vi fik permanent klarhed over TV 2s situation. Men vi tager til efterretning, at Kommissionen vurderer, at der er tale om en så kompleks og principiel sag, at man har behov for en større undersøgelser, hvor man også inddrager andre parters syn på sagen,« siger Jesper Hermansen, afdelingschef i Kulturministeriet til Business.dk.

Brugerbetaling
Godkendes redningsplanen for TV 2, betyder det blandt andet, at TV-stationen kan opkræve brugerbetaling for sin hovedkanal fra 2012.

TV-stationen fik allerede for et år siden et statslån, der skulle forhindre en betalingsstandsning i kølvandet på en akut likviditetskrise efter massive investeringer og et svigtende reklamesalg. Med beslutningen om at indføre brugerbetaling, ville politikerne gøre det muligt for TV 2 at skabe en bæredygtig forretningsmodel.

Nu trækker en afgørelse ud og det kan ende med, at hele den politiske proces i Danmark åbnes op igen.

»Når den ikke glider direkte igennem, må der være nogle ting, man skal kigge nærmere på, og det kan selvfølgelig betyde, at der er ting, der skal ændres. Kommer man frem til det, ryger den tilbage til Folketinget, der så skal blive enige om en revideret plan,« siger Pernille Wegener Jessen, ekspert i statstøtte og lektor ved Handelshøjskolen, Århus Universitet.

Ingen plan B
TV 2-formand Lars Liebst erkender, at det er en reel mulighed, at Kommissionen ender med at underkende planen.

»Selvfølgelig er der en risiko for, at den falder. Vi håber stadig, at den går igennem, og vi mener stadig, at vi har gode argumenter,« siger Lars Liebst, der afviser, at han har en plan B i skuffen. Han lægger ikke skjul på, at han er skuffet.

»Det er ikke noget, vi synes er sjovt. Det skal ikke være en hemmelighed. Vi har hele tiden vist, at Kommissionen skulle godkende planen, og at der var en risiko for det her. Men det er ikke sjov,« siger Lars Liebst.

»Lokalt er der jo opbakning til planen. At der nu er andre, der begynder at blande sig, må vi tage med. Jeg tror ligeså godt, at vi kan indstille os på, at det er en længere proces,« konstaterer han.

Øger usikkerheden
Så længe EU ikke har godkendt redningsplanen og TV 2 dermed ikke kan låne penge på det private marked, er der ingen udsigt til, at TV-stationen kan slippe ud af de stramme klør, der blandt andet betyder, at TV 2 er forhindret i at etablere nye kanaler.

Både i Kulturministeriet og på TV 2 afviser man dog, at meldingen fra Kommissionen får direkte indflydelse på TV 2s økonomi nu og her, da brugerbetalingen under alle omstændigheder først skulle træde i kraft i 2012.

»Det giver bare en yderligere usikkerhed, men dem har vi jo i forvejen så mange af omkring TV 2,« siger adm. direktør Merete Eldrup, der betegner meldingen som ærgerlig.