EU-kommissær angriber vagthund: »Danske Bank-skandalen er ikke færdig for os«

EU-Kommissionen er ikke færdig med at undersøge det danske og estiske finanstilsyns ansvar i Danske Bank-skandalen. Sådan lyder det nu fra EUs retskommissær i kølvandet på, at bestyrelsen i den europæiske bankmyndighed, EBA, afviste mulige lovbrud.

Danske Bank i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/Ritzau Scanpix

EU er ikke færdig med at undersøge Danske Bank-skandalen.

Det understreger EUs retskommisær, Věra Jourová, over for Financial Times, i kølvandet på at den europæiske bankmyndighed, EBA, tidligere på måneden konkluderede, at det danske finanstilsyn ikke havde brudt EU-lovgivningen i deres håndtering af Danske Bank.

»Danske Bank-skandalen er ikke færdig for os, uanset hvad EBA siger,« understreger Věra Jourová nu over for erhvervsmediet.

Reaktionen kommer efter, at det er kommet frem, at embedsmændene hos EBA i første omgang havde identificeret fire mulige lovbrud. Men bestyrelsen i EBA afviste at gå videre med sagen.

EU retskommisær Věra Jourová

»Jeg vil sørge for, at denne episode ikke vil blive fejet under tæppet.«


EU-Kommissionen lover ifølge Financial Times at forfølge efterforskningen af Danske Bank-skandalen, hvor hundredvis af suspekte millioner er gået igennem Danske Banks estiske filial.

Kommissionen mener ifølge mediet, at den finansielle vagthund EBA har »undermineret sin egen troværdighed« ved at lukke sagen og afvise de mulige lovbrud.

»Det er vigtigt, at vi lærer af vores fejl, og at de nationale tilsyn er effektive og på linje med EU-lov,« siger Věra Jourová til mediet og fortsætter:

»Jeg vil sørge for, at denne episode ikke vil blive fejet under tæppet.«

Kolleger, der skal dømme hinanden

Dermed ser det ikke ud til, at Finanstilsynet og Danske Bank får fred fra europæiske institutioner endnu. Flere internationale politikere har meldt sig i debatten.

Den franske finansminister, Bruno Le Maire, fortæller, at europæiske tilsyn som EBA »er nødt til at være i stand til at kunne tage hårde beslutninger«.

Det er nemlig repræsentanter fra de nationale finanstilsyn, der sidder i EBA. Det, mener EU, kan være problematisk, fordi det gør det sværere for myndigheden at dømme, når de skal dømme hinanden som kolleger.

»Der er desværre en meget stærk kultur for at holde hånden over hinanden i både bank- og tilsynsverdenen. Og jeg er alvorligt bange for, at det er den kultur, vi ser udfolde sig i EBA, hvor det danske og estiske finanstilsyn har kunnet være med til at frifinde sig selv,« sagde Jeppe Kofod, medlem af Europa-Parlamentet fra Socialdemokratiet, mandag til Berlingske.

Der var flere argumenter for at lukke sagen om de mulige lovbrud i myndighedernes håndtering af sagen: De konstaterede svigt var ikke et brud på EU-retten, en sag om brud på EU-retten var ikke den korrekte juridiske tilgang, og de mulige lovbrud var sket under tidligere hvidvaskdirektiver, lød konklusionen.