EU klar til næste sag efter Microsoft-dom

Efter sejren over Microsoft kaster EU-Kommissionen sig nu over andre teknologiproducenter, der dominerer markederne. Næste sag handler om 3G-teknologi.

Dommen over Microsoft ved EF-Domstolen får nu følger. EU-Kommissionen kaster sig over den første af en række tilsvarende monopolsager mod teknologivirksomheder.

Kommissionen tog mandag første skridt mod en sag mod Qualcomm. Nogle af verdens største, trådløse teknologivirksomheder - Ericsson, Matsushita, Nokia, Broadcom, NEC og Texas Instruments - har klaget over, at Qualcomm tager for meget for sine licenser til at bruge 3G-mobilteknologien, som Qualcomm sidder solidt på.

Qualcomm producerer chips til mobiltelefoner og er dominerende i USA og storleverandør i Europa. Klagerne mener, at de høje afgifter presser priserne på mobiltelefoner i vejret og hæmmer udviklingen af 3G-standarder. Det kan føre til problemer med den fremtidige teknologi i mobiltelefoner. Samtidig beskyldes Qualcomm for at forsøge at holde konkurrerende chipproducenter ude.

Klagen er indgået for to år siden men har afventet dommen i Microsoft-sagen. EU-Kommissionen sætter nu en dybdegående undersøgelse i gang mod selskabet, uden at EU dermed antyder, om det har fældende beviser.

Qualcomms topchef, Steve Altman, imødeser henvendelsen fra EUs konkurrencemyndigheder.

På EUs »venteliste« står også chipproducenten Intel.

EF-Domstolens ret i første instans afviste 17. september den amerikanske IT-gigant Microsofts klage over EU-Kommissionen. Dermed stod gigantbøden på 3,7 milliarder kroner - den højeste, som nogen sinde er givet - ved magt.

Microsoft blev dømt for at have misbrugt sin markedsposition med styresystemet Windows til at holde konkurrenter ude. Det er sket, fordi Microsofts eget multimedieprogram, Windows Media Player, er arbejdet helt ind i hjertet af Windows, hvorved konkurrerende produkter ikke kan virke lige så smidt sammen med Windows. Tilsvarende har Microsoft ifølge Kommissionen ikke sikret sine konkurrenter den fornødne dokumentation, når der skal skabes forbindelser mellem skrivebordscomputere og servere til udprintning, tilgang til filer m.m.