EU klar til at gå efter flere end Apple

Kommissionen gransker Irlands aftaler med i første omgang Apple, som mistænkes for skatteunddragelse, men flere virksomheder kan følge efter.

EU har formelt kastet sig over Apple Operations International, som har hovedkontor i den irske by Hollybill i Cork-området, men udelukker ikke, at andre virksomheder i landet også vil blive undersøgt. Arkivfoto: Michael MacSweeney, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/IRELAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EUs undersøgelser af skatteunddragelse med statshjælp slutter for Irlands vedkommende ikke med den igangsatte undersøgelse af den amerikanske IT-gigant Apples forhold.

En kilde siger til nyhedsbureauet Reuters, at EU-Kommissionen har meddelt Irland, at undersøgelser af andre virksomheder kan komme på tale. Kommissionen indledte for få uger siden en formel undersøgelse af, om Irland, Luxembourg og Holland i bestræbelserne på at tiltrække investeringer og arbejdspladser har hjulpet multinationale selskaber ved at indgå særligt gunstige skatteaftaler med dem.

Lidt for hjælpsom over for Apple

Navnlig Irland har været i søgelyset, fordi den grønne ø i mange år bevidst har lagt erhvervsafgifterne på et lavere niveau end de øvrige EU-lande for at kunne trække virksomheder til.

Nu er skatteforholdene kommet under international lup, efter at talrige regnskaber har dokumenteret, hvordan internationale virksomheder - med IT-giganter som Apple og Google i spidsen - har oprettet en særlig selskabsstruktur for at kunne nedbringe den skat og de afgifter, som skal betales.

EU-Kommissionen mistænker Irland for at have været lidt for hjælpsom over for Apple og har derfor bedt om oplysninger om, hvilke aftaler der foreligger med Apple.

EU: Der skal afregnes pr. land

Apple selv benægter at have modtaget særbehandling fra de irske myndigheder.

De 28 EU-lande er enige om at ændre reglerne, så virksomheder skal afregne skat og moms i det land, hvor varerne sælges. Det skal forhindre, at man som nu kan sælge i et land og lade pengene indgå i regnskabsbøgerne i et andet land med lavere skat og moms.

En talsmand for det irske finansministerium sagde fredag til Reuters, at ministeriet ikke kender til nogen trussel fra EU om at udvide undersøgelsen, og at Irland har leveret de oplysninger, som EU har bedt om.