EU klar med milliardskattesmæk til Amazon

Tre år gammel sag mod internetgiganten afsluttes forventeligt onsdag med kæmpe skatteregning.

Internetgiganten Amazon står til et milliardstort skattesmæk fra EU-Kommissionen. Arkivfoto: Carlos Jasso, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Jasso
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganten Amazon får onsdag præsenteret et skattesmæk i milliardkronersklassen som led i EUs indsats for at slå ned på internationale selskaber, som unddrager sig skat.

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, vil ved middagstid fremlægge sin afgørelse i den tre år gamle sag.

I halen på Apples skattesmæk

Ifølge den britiske finansavis Financial Times er skattesmækket på hundreder af millioner euro bekræftet af flere kilder i EU-Kommissionen. For et år siden fik iPhone-producenten Apple af Margrethe Vestager et eftersmæk på omkring 100 milliarder kroner for ikke at have afregnet tilstrækkeligt med skat til den irske statskasse - en regning, som Apple nægter at betale og derfor har indbragt for EU-Domstolen, hvad også den irske regering har gjort, fordi den ikke mener at have gjort noget galt ... og ikke vil modtage pengene.

Sagen mod Amazon er blevet efterforsket i tre år. Den handler om ulovlig statsstøtte fra Luxembourg, hvor Amazons europæiske hovedsæde ligger.

Både Amazon og Luxembourg afviser at have gjort noget galt.

EU-Kommissionen har tidligere givet skattesmæk til den amerikanske kaffekæde Starbucks for en gunstig skatteaftale med Holland og til den italienske bilproducent Fiat for en lignende skatteaftale med Luxembourg, mens Belgien har fået besked på at inddrage efterskat fra omkring 35 selskaber. EU efterforsker stadig skattesager mod fastfoodkæden McDonald's og mod det franske energiselskab Engie.

Amazon-sagen er penibel for EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker. Han var nemlig premierminister i Luxembourg fra 1995 til 2013.

For et år siden vurderede EU-Kommissionen ifølge nyhedsbureauet Reuters' kilder, at Amazon stod til et smæk på omkring 400 millioner euro.

EU vil have skat i det land, hvor pengene tjenes

EU har gennem de seneste to år skærpet kursen mod internationale selskaber og deres skatteforhold. Mange af sagerne handler om, at selskaberne har opnået endog meget gunstige skatteaftaler med det land, hvor de har europæisk hovedkontor. Det er i mange tilfælde Luxembourg og Irland, hvor selskabsskatten er langt lavere end i de øvrige europæiske lande, hvorfor de internationale selskaber har overført indtægterne fra salg fra de andre EU-lande til hovedsædet og afregnet skat dér.

I Apples tilfælde var skatteprocenten helt nede på 0,005 procent i 2014, oplyste Margrethe Vestager, da hun langede efterskatten på 13 milliarder euro eller omkring 100 milliarder kroner ud sidste efterår.

Til gengæld har landene sikret sig arbejdspladser og skattebetaling.

EU arbejder nu på at sikre, at der afregnes skat af indtægterne i det land, hvor pengene tjenes. Det skal gøre det umuligt at flytte indtægter til et land med en lavere skatteafregning.

Kæmpe underskud gennem mange år

Amazon begyndte som en internetboghandel men er i dag et imperium af virksomheder, hvor netbutikken stadig er den centrale brik. Men Amazon driver i dag også distributionsforretning af indkøbte varer, fysiske varehuse, film- og musiktjeneste og meget mere. Dertil kommer Amazon Web Services, som leverer både computerhestekræfter og lagerplads til blandt andre filmstreamingtjenesten Netflix og den svenske musikstreamingtjeneste Spotify og i dag er Amazon-imperiets bedst indtjenende forretning.

Amazon omsatte i april-juni for 37,9 milliarder dollars og havde et overskud på 628 milliarder dollars. Det er dog først gennem de seneste par år, at Amazon har givet overskud. Tidligere var selskabet en dundrende underskudsforretning, fordi der blev investeret betragtelige beløb i at udvide især de fysiske grene af forretningen med varehuse, varevogne m.m.