EU klar med gigantbøde til Intel

Chipgigant gav PC-producenter besked om, hvor mange af konkurrentens mikrochips der måtte bruges.

Computerchipproducenten Intel betalte PC-fabrikanterne for at holde konkurrenten AMD ude af deres maskiner, mener EU. Foto: Mike Blake, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-Kommissionen vil 13. maj træffe afgørelse om, hvorvidt verdens største producent af computerchips, Intel, står til en kæmpe bøde for at have forhindret fri konkurrence og dermed lavere priser.

Intel anklages for ulovligt at betale computerproducenter for at udsætte eller helt undlade at bruge produkter, som rummer chips produceret af Intels konkurrent.

Hvis EU-Kommissionen på onsdag finder Intel skyldig, vil der samtidig blive udstedt ordrer om at ændre på forretningspraksis, så konkurrencen fremover sikres.

Ukendt bødestørrelse
Det er endnu uvist, hvor stor bøden kan blive, men EU har tidligere i 2004 givet IT-giganten Microsoft den hidtil største bøde på 497 millioner euro (3,7 milliarder kroner).

Intels mikrochips dominerer markedet og ligger således i hjertet af de omkring en milliard personlige computere, der findes i verden.

Intel gav ifølge EU tilskud til de computerproducenter, som valgte at begrænse brugen af eller helt undgå at bruge konkurrencen AMDs mikrochips. Intel angav direkte, hvor mange procent af egne mikrochips firmaet ønskede, at computerproducenterne skulle anvende.

Det skete i en periode, som går otte år tilbage. NEC fik således at vide, at 20 procent af de stationære og bærbare PCer kunne få AMD-chips, mens alle Lenovo- og Dell-PCer skulle have Intel-chips, mens det gjaldt for 95 procent af Hewlett-Packards erhvervs-PCer.

Hverken EU eller Intel ønsker at kommentere sagen, der blev rejst i 2007.