EU-ja til Google-køb af Motorola

Måske allerede mandag siger EU god for, at internetgiganten må foretage sit hidtil største opkøb og kan overtage den amerikanske mobilproducent.

Motorolas store beholdning af værdifulde patenter er en væsentlig årsag til, at Google vil købe mobilproducenten. Arkivfoto: David Becker, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganten Google vil i denne uge få grønt lys af EU til sit køb af den amerikanske mobilproducent Motorola.

Kilder siger til nyhedsbureauet Reuters, at det hidtil største Google-opkøb, nemlig på 12,5 milliarder dollars, vil gå igennem, og at EUs konkurrencemyndigheder formodentlig allerede i dag, mandag, vil offentliggøre sin positive beslutning. De amerikanske konkurrencemyndigheder har allerede sagt ja til handelen, der blev annonceret i august 2011, mens Kina som den sidste af de tre store har frem til 20. marts til at beslutte sig for et ja eller en ny granskning.

En skat af vigtige patenter følger med

»Kommissionen ventes at sige god for handelen uden at kræve yderligere af Google,« siger kilderne til Reuters.

Google ønsker frem for alt at overtage Motorolas mobilproduktion, fordi Motorola som mangeårig spiller på markedet har opbygget et ejerskab på 17.000 teknologipatenter og endnu 7.500 patentansøgninger. Patenter er blevet det vigtigste skyts og den vigtigste kilde til indtjening, fordi konkurrenterne betaler for at måtte bruge teknologier, som er patentbeskyttet.

Det føres der i øjeblikket utallige sager mellem de store teknologigiganter om.

Frygt for at stå i anden række

Betænkelighederne ved Googles overtagelse af Motorola skyldes, at navnlig konkurrenterne frygter, at Google vil give Motorola forrang til alle nyskabelserne i det nu vidt udbredte mobilstyresystem Android, som Google står bag, og som ligger i over halvdelen af alle solgte såkaldte smartphones, altså dyrere mobiltelefoner, i dag. Stort set alle store mobilproducenter, med undtagelse af Apple, producerer Android-telefoner, og de ønsker ikke at stå i anden række, mens Motorola løber med alle nyhederne.

Googles topledelse har flere gange lovet, at det ikke vil ske, og at alle vil få lige adgang til nyhederne.